Experiment: Ležením v posteli – zaplaceným – pomůžete dostat lidi na Mars, vzkazuje NASA

5. leden 2017

V německém Institutu pro letecké a vesmírné lékařství budou dobrovolníci v rámci takzvané analogické studie muset třicet dní ležet v posteli.

Válení se v posteli, ještě k tomu placené, zní každému asi docela dobře. Ale zase tak příjemné to nebude. Aby se podařilo nasimulovat podmínky ve stavu beztíže, budou účastníci takzvané bed rest study ležet na lůžku s šestistupňovým sklonem.

Tedy, hlavu budou mít o něco níže, než nohy. A také budou dýchat atmosféru se zvýšeným, půlprocentním obsahem oxidu uhličitého. Vědci chtějí za těchto podmínek zkoumat příčinu zrakových potíží, které mívají kosmonauti na Mezinárodní vesmírné stanici.

Zeptali jsme se šéfredaktora webu Kosmonautix.cz Dušana Majera:

„Smyslem těchto studií je pochopit, jak se lidské tělo chová ve stavu beztíže. Jedním z nejsnazších způsobu simulace je sledovaný subjekt položit a sledovat, jak bude reagovat na ten nedostatek pohybu,“ říká.


Všechny úkony muset účastníci dělat vleže. Včetně třeba jídla, mytí nebo chození na záchod. Zabavit se budou moct třeba čtením, hraním počítačových her nebo skypováním s přáteli. Jak ale dodává Dušan Majer, odpočinkem se takové dlouhodobé válení se v posteli nazvat nedá.

Nedostatek svalové zátěže je ve vesmíru jedním z největších problémů. I když kosmonauti na ISS cvičí, po návratu na Zemi mají ochablé svalstvo, řídnou jim kosti a mají i třeba problémy se srdcem.

Na téma postelových studií zareagovali i internetoví vtipálci. V minulém roce se opakovaně vynořovala smyšlená zpráva o tom, že NASA nabízí osmnáct tisíc dolarů za to, že lidí stráví sedmdesát dní v posteli a budou při tom kouřit marihuanu.

Život v sopce

Známá je třeba série experimentů Hi-SEAS. Při nich se zkoumá, jak při dlouhodobých letech udržet posádku veselou a spokojenou. Poslední taková mise trvala celý rok a skončila loni na konci léta. Šestičlenná mezinárodní posádka celou dobu strávila na hawajské sopce Mauna Loa v odloučení od civilizace. A vědci zkoumali, jak v takových podmínkách řešit konflikty. Nebo jak lidé reagují na dlouhodobou izolaci nebo třeba nečekanou ztrátu spojení se Zemí.

Další experiment proběhl na polární stanici McMurdo. Tamní kombinace mrazu, izolace a nepřátelského životního prostředí je podle vědců asi nejvíce podobná tomu, co mohou kosmonauti zažít ve vesmíru, nebo na Marsu. Kromě psychologie se antarktické studie věnují i třeba astronomii, geologii nebo studu klimatu.

autor: ono
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.