Exministr Robert Gates o Baracku Obamovi

Bývalý ministr obrany Spojených států Robert Gates vydává knihu, která se objeví na pultech amerických knihkupectví příští týden. Nese název: „Povinnost – Paměti ministra války“. Některé části se objevily v tisku už nyní.

A jak konstatuje stanice Svobodná Evropa, bývalý ministr obrany v ní tvrdí, že prezident Barack Obama nevěřil ve svou vlastní strategii v Afghánistánu.

Přesto považuje Obamu za člověka s vysokou integritou, jehož rozhodnutí ohledně Afghánistánu byla správná. Stejně jako válku v Iráku, i tuhle zdědil a neměl z ní dobrý pocit. Republikán Robert Gates byl v administrativě demokrata Obamy a jeho předchůdce George Bushe necelých pět let. Je tedy schopen oba prezidenty porovnat.

Tvrdí, že Bush se soustředil na Irák na úkor Afghánistánu a jeho cíle byly zoufale ambiciózní a historicky naivní, když se přihlédne ke zdrojům, jež měl k dispozici. Jeho nástupce Barack Obama v roce 2009 poslal do Afghánistánu dodatečných 30.000 vojáků a velení tamní mise svěřil do rukou generála Petraeuse.

Robert Gates vzpomíná, jak seděl v březnu 2011 v Bílém domě a říkal si: Prezident nedůvěřuje svému veliteli, nemůže vystát afghánského prezidenta Karzaje, nevěří ve svou vlastní strategii a nepovažuje to celé za svoji válku. Má jen jednu otázku: jak z toho ven. Obama je v knize popisován jako prezident, který příliš nedůvěřuje návrhům armády a neustále zasahuje do záležitostí Pentagonu, i když ví, že vojenská expertíza jeho civilních poradců není velká.

Za co ale prezidenta Obamu vyloženě chválí, to byl útok na dům Usámy bin Ládina v Pákistánu. Považuje to za jedno z nejodvážnějších rozhodnutí, jež kdy viděl v Bílém domě. Na druhé straně konstatuje, že viceprezident Joe Biden se mýlil prakticky ve všech vážnějších otázkách národní bezpečnosti v posledních čtyřiceti letech.

Na knihu už stačil reagovat samotný Bílý dům. Zdůraznil, že prezident stál vždy za rozhodnutím zdecimovat a porazit Al Kajdu. Odvolal se také na někdejší Obamova slova o tom, že má jasný plán, jak ukončit válku a stáhnout většinu mezinárodních vojáků. Co se týče videprezidenta Joe Bidena, poznamenal, že prezident každodenně spoléhá na jeho dobré rady a považuje ho za jednoho z největších státníků našich časů.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Anna Budajová
Spustit audio