Exkluzivní svazek muže a ženy, nebo právo každého člověka? Novela o sňatcích homosexuálů prošla prvním čtením

Poslanci probírají před třemi lety předloženou novelu občanského zákoníku, která by umožnila manželství gayů a leseb. „Uděláme všechno pro to, aby se o tom hlasovalo. Budu určitě respektovat, i když sněmovna návrh odmítne, ale myslím si, že je vhodné, aby sněmovna v tomto volebním období k tomu nějaké stanovisko zaujala. Aby to prostě lidově řečeno nevyhnilo,“ řekl František Kopřiva (Piráti). Proti jsou například lidovci, kteří chtějí vepsat model manželství do Ústavy.

Čtěte také

Návrh manželství pro všechny má podporu většiny sněmovních stran, nikoli ovšem u všech jejich poslanců. Rezervovaný postoj vůči novele zaujímají poslanci ODS, vyloženě negativní pak například lidovci, jejichž předseda Marek Výborný předkládá ústavní novelu zakotvující manželství jako svazek muže a ženy. I o té dnes poslanci jednají.

„Manželství je táta, máma a děti. Manželství nemá být rozmělňováno, ten pojem nemá být relativizován,“ apeloval během jednání Výborný, podle nějž je manželství exkluzivní institucí. Lidovci se nebrání například úpravám občanského zákoníku, které by narovnaly práva třeba ohledně vdovských a vdoveckých důchodů.

Zásah do „normálního světa“?

Manželství pro homosexuály nepodpoří ani hnutí SPD. „Pro sňatky osob stejného pohlaví už byl v roce 2006 institut registrovaného partnerství. Právě proto, aby se nezasahovalo do institutu manželství. To by jednoznačně mělo zůstat svazkem mezi mužem a ženou,“ uvedl předseda hnutí Tomio Okamura. „Kdyby mě jako malého kluka, který se nemůže bránit, adoptoval stejnopohlavní pár, raději skočím z okna,“ dodal.

Čtěte také

Předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková označila případné uzákonění sňatků homosexuálů je zásah do „normálního světa“. 

Ráno se před sněmovnou v poklidu sešlo několik odpůrců i zastánců homosexuálních manželství. Jeho zastánci rozdávali tulipány, odpůrci měli transparenty s nápisy se sdělením, že rodina může být jen muž a žena.

Návrh novely nakonec ve čtvrtek odpoledne poslanci po ostré diskuzi nechali projít do druhého čtení. Návrh teď zamíří k posouzení do výborů. 

Spustit audio

Související