Existuje využití pro uvolněné vládní budovy? V centru Prahy už je hotelů dost, říká šéf realitní kanceláře

1. únor 2019

Výměnný obchod mezi premiérem Andrejem Babišem z hnutí ANO a primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem (Piráti) ohledně plánované vládní čtvrti v Letňanech se komplikuje. Výměnou za uvolnění pozemků magistrát požaduje dostavbu vnitřního okruhu a zisk několika nemovitostí z rukou státu. Starostům dotčeným čtvrtí ale vadí, že se jedná o nich bez nich.

Hřib slíbil, že věc bude projednávat i s místními samosprávami, zatím prý ale není o čem se bavit. Naopak od premiéra chce primátor vyjasnit, jaké využití budou mít stávající vládní budovy v centru města.

Petr Hartman: Úřednická čtvrť a olympiáda v Letňanech

Pozemek v pražských Letňanech, který by chtěl premiér Babiš získat od Prahy a postavit na něm kanceláře pro státní úředníky

Když k úřednickému ghettu přidáte jednu velkou nemocnici a pár stovek bytů, vznikne hezká čtvrť. Alespoň v představách pražského primátora Zdeňka Hřiba.

Některé z nich přitom vznikaly jako úřady a úředníci v nich sídlí desítky let, případně jde o památkově chráněné stavby. Může se pro ně najít jiné využití?

„Lehké to nebude, protože jsou technicky uzpůsobené původnímu účelu. A pokud by změna měla být zásadní, budou do toho mluvit památkáři i městské části,“ upozorňuje Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří ČR a šéf realitní kanceláře RAK.

Zvláště Praha 1 podle něj bude proti tomu, aby na jejím území například vznikaly další hotely. Novotný připouští, že zájem o nemovitosti v Praze je poměrně velký, pokud jsou ale možnosti dalšího využití nejasné, může to mít vliv na prodejní cenu.

„Roli samozřejmě může hrát i psychologická záležitost – vlastnit něco v centru Prahy. Ale to je rozhodně menšinový faktor. Rozhodující je především návratnost investice, protože ty objekty nebudou levné,“ upozorňuje.

Zatímco tedy v případě nového sídla firmy je návratnost iluzorní, tak u kancelářských budov, bytových objektů nebo hotelů se podle šéfa realitní kanceláře RAK na návratnost investice hledí vždy.

autoři: Věra Štechrová , ert
Spustit audio

Související