Exekuce na důchod. V Česku přibývá penzistů, kteří nezvládají splácet své dluhy

12. srpen 2017
Zprávy z

Aby někteří lidé pomohli třeba svým příbuzným, jsou ochotni vzít si půjčku, kterou ale pak nedokáží splácet. A tak skončí v exekuci. Týká se to například seniorů, kteří podle České správy sociálního zabezpečení čím dál častěji končí s dluhy v exekuci.

„Setkali jsme se případem, kdy si pan Pavel s paní Jarmilou vzali půjčku, aby pomohli vnoučatům. Pan Pavel ale zanedlouho zemřel, takže závazky padly na paní Jarmilu. Ta ale nedokázala včas splácet a navíc o svých problémech nikomu neřekla, takže skončila v exekuci,“ popsal příběh staršího páru v důchodu Tomáš Pospíšil - ředitel projektu Exekutor má smůlu, který se podobným případům věnuje.

Českých seniorů, kteří skončí v exekuci nebo insolvenci, přibývá. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení jich na konci června bylo skoro 88 tisíc.

„Jejich počet se opět zvýšil meziročně zhruba o čtyři procenta,“ potvrzuje za úřad mluvčí Jana Buraňová. To znamená, že jen za toto pololetí jich je o tři tisíce víc než za celý loňský rok. Od roku 2009 se jejich počet skoro zdvojnásobil.

V exekuci končí nejčastěji podle Buraňové senioři ze severozápadu Čech. „Nejvíce důchodců má exekuci v Ústeckém kraji, kde je to zhruba pět procent. Čtyři procenta připadají na kraj Liberecký a Karlovarský.“

Čtěte také

Důchodci přijdou kvůli exekuci průměrně o 2000 korun. V některých případech ale úřad peníze strhávat nemůže.

„Dlužníkovi důchodci musí vždy zůstat takzvaně nezabavitelná částka. Ta letos činí zhruba 6150 korun,“ vysvětluje dál Buraňová.

To ale neznamená, že dluh zaniká. Proč takových lidí přibývá, správa sociálního zabezpečení nesleduje.

„Lidé si přinášejí do důchodu exekuce ze své předcházející ekonomické aktivity, nebo protože nezvládnou přechod do důchodu,“ zmiňuje některé důvody mluvčí exekutorské komory Kateřina Zoubková

Podle správy sociálního zabezpečení ještě výrazněji přibývá exekucí na dávky jako je nemocenská nebo mateřská.

autor: tch
Spustit audio