Evropsko-izraelská asociační rada, volby v Židovské obci Praha a ilustrace k Písni písní

11. prosinec 2016

Izrael a Evropská unie zahájily jednání o vytvoření Evropsko-izraelské asociační rady, která by měla vzniknout již počátkem příštího roku. Ať se tak stane nebo ne, kontakty na vysoké úrovni naznačují, že Evropská unie se snaží mírnit svůj tvrdý postoj k Izraeli. Evropské společenství, jak známo, patří k zastáncům palestinského přístupu k řešení konfliktu na Blízkém východě. Ten upřednostňuje jednání na mezinárodním fóru před přímými rozhovory s Izraelem.

V Praze, která má u nás největší židovskou obec, byly minulý týden vyhlášeny výsledky voleb. Zvoleno bylo 24 zástupců do nejvyššího orgánu společenství Reprezentace a dále zástupci pražských Židů do celostátní Rady Federace židovských obcí a kontrolních orgánů obou institucí. Předsedou Židovské obce v Praze bude další čtyři roky dr. Jan Munk, který je současně ředitelem Památníku Terezín.

V Galerii Roberta Guttmanna Židovského muzea v Praze je k vidění pozoruhodná výstava věnovaná ilustracím k biblické Písni písní. Kurátor výstavy Michal Bušek přiblíží toto úterý 13. prosince nejznámější výtvarná zpracování díla a jeho nejvýznamnější česká a zahraniční bibliofilská vydání. Stane se tak od 18 hodin v auditoriu Židovského muzea v Praze v Maiselově ulici 15 v Praze 1.

V příštím roce uplyne 500 let od zveřejnění 95 tezí Martina Luthera, které vyústily ve vznik evangelické církve. K odkazu tohoto reformátora však patří též vyhrocený antijudaismus, na nějž se odvolával i nacistický režim. Evangelické církve v Holandsku a Německu se letos od této části Lutherova učení veřejně distancovaly a tento měsíc tak učinil synod evangelické církve v Norsku.

Spustit audio