Evropské školství 21. století

7. červenec 2008

Od úterý 1. července předsedá Evropské unii Francie, což znamená, že nás dělí půl roku od momentu, kdy převezme předsednictví EU Česká republika. Právě v souvislosti se zahájením francouzského předsednictví, se celý minulý týden nesl ve znamení iniciativy v sociální sféře.

Sociální politika je jednou z priorit Evropské komise ještě před uplynutím jejího mandátu, proto 2. července předložila přepracovanou sociální agendu. Základními body nové sociální politiky EU by mělo být například posílení boje proti diskriminaci nebo zlepšení práv pracovníků. V rámci této agendy informoval slovenský eurokomisař pro vzdělávání, výchovu, kulturu a mládež Jan Fiegel o typech škol, které Evropa potřebuje ve 21. století, dále o problematice vzdělávání a sociální integrace u dětí z rodin migrantů, ale také o iniciativě zaměřené na vytvoření více příležitostí pro dobrovolnou činnost mladých lidí v celé Evropě.

Nová sociální agenda EU obsahuje také dlouho očekávanou směrnici o právech pacientů v přeshraniční zdravotní péči. Evropská komisařka pro zdraví Androulla Vassiliou ve svém projevu mimo jiné uvedla: "Cílem tohoto návrhu je objasnit, jak mohou pacienti uplatňovat svá práva na přeshraniční zdravotní péči, a zároveň poskytnout právní jistotu členským státům a poskytovatelům zdravotní péče. Zajišťuje, aby byla zaručena kvalita a bezpečnost zdravotní péče v celé Unii a podporuje spolupráci mezi systémy zdravotnictví s cílem poskytovat lepší přístup ke specializované péči."

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila ho Kamila Drtilová.

autor: Kamila Drtilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.