Evropská unie není doceňovaná, ale společně jsme silnější, říká nový francouzský velvyslanec

21. březen 2017

ROZHOVOR. Francie má za sebou první televizní debatu francouzských prezidentských kandidátů. A mluvilo se tam i o roli Francie ve světě a v Evropské unii. To vše těsně před schůzkou unijních lídrů k 60. výročí Římských smluv, klíčového dokumentu evropské integrace. Martina Mašková mluvila s novým francouzským velvyslancem v Praze Rolandem Galharaguem.

Neobáváte se, že v Evropské unii převládne populismus?
Ale ano. O Evropské unii se málo ví. Často není dost doceňovaná a někdy je také dost kritizovaná. Ale co lze říct s naprostou jistotou, že žádné z našich dvou zemí by nebylo v dnešním světě lépe samotné. To, že jsme společně silnější, je realita. Lze také tvrdit opak, jak to dělají některé politické strany ve všech členských státech. Nikdo zatím nedoložil opak a tvrdit něco bez důkazů je nebezpečné…

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v Hospodářských novinách vyslovil obavu, že hrozí rozpad Evropské unie, a dokonce se zmínil o omezení volného pohybu pracovních sil v Evropské unii. Dovedete si takové omezení představit?
Unie teď prochází obtížným obdobím. Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, mluví o mnohočetné krizi. Čelíme ekonomické krizi, i když se to už zlepšuje, když sledujete čísla. Pak jsou tu migrační tlaky, kde je situace teď také o něco lepší, než byla. Ale jestli se ptáte na možnost rozpadu Evropské unie, k této obavě je důvod, ano. Musíme mu čelit. A pokud jde o omezení volného pohybu pracovních sil – víte, že Evropa staví na čtyřech svobodách: volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a osob – pracovních sil. Je možné se ptát, zda by nějaké opatření prospělo stavu věcí. Komise teď vyhodnocuje direktivu, která se týká volného pohybu osob. Na tom se Francie i Česká republika podílejí. A to je platforma, na níž můžeme předkládat naše různé názory na tuto věc.

Kladete důraz na užší spolupráci s ČR v oblasti obrany, a to zvláště za hranicemi Evropské unie. Půjde spíš o spolupráci bilaterální, nebo o aktivní jednotky společné evropské obrany?
Všechno, o čem jsem se zmínil, směřuje přirozeně k posílení společné evropské obrany. A je to priorita obou našich vlád. Připomínám, že český a francouzský ministr zahraničí publikovali v nejčtenějších novinách ve Francii l´Ouest-France, který má 3 miliony výtisků, společný text o nutnosti posílit společnou evropskou obranu. Už teď naše armády spolupracují v Mali, kde pomáhají místní armádě, aby byla schopná i svými silami čelit teroristické hrozbě.

Prezident Miloš Zeman přijal 15. března na Pražském hradě nového francouzského velvyslance se sídlem v Praze Rolanda Galharaguea

Předseda frakce liberálů v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt řekl, že Evropská unie musí rozmístit vlastní jednotky na svých hranicích, aby mohla zvládnout uprchlickou vlnu. To je pro vás představitelná varianta?
Nejenže je to představitelné, ale už se to i děje. Členské státy můžou přispět svými vojáky do jednotek, které střeží společnou hranici. To je také případ agentury FRONTEX, která sídlí nedaleko odtud, ve Varšavě.

Guy Verhofstadt také doporučuje zastavit přístupová jednání s Tureckem, aspoň prozatím. Víme ale, že Turecko je zapojeno do regulace migrační vlny do Evropské unie. Jaký je francouzský postoj k této věci?
O tom, co řekl Guy Verhofstadt, je třeba říct, že jde o jednu ze součástí širší debaty. Řekl to v Evropském parlamentu, který je jedním z aktérů rozhodování v Evropské unii. Také ale víme, že byla uzavřena dohoda mezi EU a Tureckem s cílem zvládat migrační toky do Evropské unie. Ta ale nebyla zpochybněna. Naopak je stále v platnosti a má dobré výsledky. Vyjednávání s Tureckem o přistoupení k Evropské unii je mnohem starší záležitost. Jde o dlouhodobá jednání a ani ta zatím nebyla zpochybněna. Turecko teď investuje hodně politické energie do referenda, které je důležité, protože se týká nové ústavy. V tomto kontextu ale není vhodné revidovat dohodu, která momentálně funguje a je třeba ji plnit.

autoři: mam , jpr
Spustit audio