Evropská unie by neměla nad mafiánskou Maltou vyjadřovat jen znechucení, je třeba jednat

26. říjen 2017

Je něco shnilého na ostrově jménem Malta. Hrůzná vražda investigativní novinářky Daphne Caruanové Galiziové je toho tragickým důkazem. A Evropská unie by neměla vyjadřovat jen šok a znechucení. Měla by s tím něco dělat, doporučuje Bernd Riegert na serveru stanice Deutsche Welle. Většina ze 400 000 maltských občanů nechová důvěru ke svým politikům, policii ani úředníkům. Jasně to ukázala víkendová demonstrace na počest zavražděné investigativní žurnalistiky. Shromáždění lidé žádali hlavně odvolání šéfa policie. Galiziová se po celá léta snažila rozkrýt podhoubí korupce, ze které podle jejího názoru dlouhodobě tyjí politici, policie, podnikatelé a samozřejmě i mafiánské struktury. „Podvodníci jsou všude kolem nás“, napsala novinářka v jednom ze svých blogů. V tom úplně posledním, který publikovala jen krátce před tím, než její auto rozmetala nastražená nálož.

Zatím není jasné, kdo za bombovým útokem z 16. října stojí. Nejenom občané Malty pochybují o tom, že vražda bude vůbec někdy objasněna. Skeptická je prý i většina unijních politiků. Manfred Weber, vůdce konzervativní frakce Evropského parlamentu, soudí, že samotná Malta nedisponuje prostředky k vyřešení případu. A vyzývá k vytvoření nezávislého evropského vyšetřovacího týmu.

Přestože maltský premiér Joseph Muscat už požádal o pomoc nizozemské, britské a americké vyšetřovatele a vypsal odměnu přes milion dolarů na dopadení pachatelů, většinu europoslanců to neuspokojilo. Klub Zelených dokonce žádá, aby Muscat a jeho labouristická vláda odstoupili a přiznali, že jejich země je prorostlá korupcí a že politická reprezentace situaci nezvládá.

Daňový ráj a výnosy z hazardu

Od chvíle, kdy Malta v roce 1964 získala nezávislost na Spojeném království, se pravidelně střídali ve vládě nad ostrovním státem konzervativní nacionalisté právě s labouristy. Obě partaje ale mají stejně úzké vazby na nejmocnější rodiny v zemi. Hranice mezi policií, spravedlností a obchodem se na Maltě často stírají, čteme na serveru stanice Deutsche Welle.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Hospodářský úspěch, který na souostroví zavládl zejména po vstupu do Evropské unie v roce 2004, byl a stále je z velké části založený na turistickém ruchu a finančních službách. Ale také na výnosech z hazardu a na systémech, které umožňují vyhýbat se daňovým povinnostem.

Příběhy mafie

Galiziová neúnavně pranýřovala místní mafiánské struktury. Nevytasila vůči vládě a opozici ostré zbraně, ale důkazy a informacemi důsledně zaplavovala kanceláře prezidenta a vůdce opozice. Ve svých blogových příspěvcích často psala bulvárně laděné příběhy o korupci a nepotismu na Maltě. Málokdy předložila neprůstřelné důkazy, ale pokud je pravdou to, s čím přišla, je možné hovořit o nesmírně závažných problémech.

Její šokující vražda a hrozby na adresu svobody slova a nezávislosti médií vyvolávají otázky, jestli je Malta skutečně právním státem. A zda je vůbec sama schopná napravit tamní negativní trendy a nedostatky.

Nalézt odpověď je ale podle Deutsche Welle mimořádné obtížné. Přesto musí Evropská unie přinejmenším zahájit s Maltou oficiální dialog. Aby se zjistilo, jestli jsou při vyšetřování, soudních procedurách a ochraně základních práv dodržovány zásady právního státu.

Kromě toho musí Unie naléhavě posoudit svou vlastní roli ve vztahu k pochybnému finančnímu sektoru Malty. Není žádným tajemstvím, že souostroví je daňovým rájem, čehož využívá na 70 tisíc společností z celého světa. Právě minulý týden předložil Evropský parlament zprávu, která potvrzuje, že Malta odmítla spolupracovat s Bruselem při vyšetřování neprůhledných obchodních dohod, na kterých se podílejí offshorové společnosti.

Podezřelé nadace

Dokument ale také dokládá, že Malta v tom není sama. Doplňují ji Velká Británie, Kypr, Lotyšsko, Estonsko a Irsko, které podle zprávy rovněž často fungují jako daňové ráje s úzkými vazbami na podezřelé nadace a společnosti se sídlem v Panamě.

Galiziová soustavně přinášela odhalení, která vyplynula na povrch v kauze takzvaných Panamských dokumentů. A v této souvislosti psala o finančních machinacích manželky premiéra Muscata i nezákonných praktikách vůdce maltské opozice Adriana Delii, který se údajně vyhýbal placení daní. Galiziová byla přesvědčená o tom, že maltská korupce je koktejlem takových jevů, jako jsou praní špinavých peněz, obchodování s drogami, prostituce a daňové úniky.

Evropská unie by měla situaci na Maltě důkladně prozkoumat. Unie samozřejmě není všemocná, nicméně její tlak má svou váhu. V sázce je totiž pověst celého bloku. „Nelze přece obviňovat rebelující polský kabinet či paranoidního maďarského premiéra Viktora Orbána z nedodržování zásad právního státu a přitom nad děním na Maltě zavírat oči, píše doslova Bernd Riegert v komentáři pro server stanice Deutsche Welle.

autor: smi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.