Evropská šéfka Angela Merkelová se dožila šedesátky

19. červenec 2014

Německá kancléřka Angela Merkelová, která se tento týden dožila šedesáti let, vévodila době, kdy její země dosáhla hospodářského úspěchu a velkého mezinárodního vlivu.

Německo hraje podle stanice Deutsche Welle ve světě ještě významnější roli a z kdysi nečekané kancléřky se stala politická těžká váha.

Angela Merkelová jako vůdkyně Evropy? Ještě před několika lety to bylo nepravděpodobné. Na počátku jejího devítiletého působení v čele vlády se často vyskytovala otázka, zda se pro tuto funkci hodí žena pocházející z bývalého východního Německa, ale dnes patří paní Merkelová k nejsilnějším hlasům Evropy. Letos ji americký magazín Forbes označil už počtvrté za nejmocnější ženu na světě a pošesté za jednoho ze sta našich nejvlivnějších současníků.

Tohle by se samozřejmě nemohlo stát bez úspěchu její země, kde je stále velmi oblíbená. Mladí lidé, a nejen voliči její Křesťansko-demokratické strany, v ní vidí svůj životní vzor. Mezi důvody patří její osobní charakter, protože se od příchodu k moci téměř nezměnila. Je, jaká je, někdy odměřená nebo zamlklá, když její sevřené rty vyjadřují nesouhlas. Nedává moc najevo své emoce a vždycky je soustředěná na to, co dělá. Nikdy se nepředvádí.

Čtěte také

Navenek z ní vyzařuje stálost – jen zřídka mění styl oblečení a nakrátko střiženého účesu. Němci v ní vidí spolehlivého pilota v krizové době. Její hlavní heslo znělo „po krizi bude v Německu ještě lépe než před ní“. Její plán vychází – nezaměstnanost klesá a Německo opět hospodářsky roste. Paní Merkelová je už potřetí kancléřkou a celá léta nespornou vůdkyní své strany.

Lehké napětí vyvolává otázka, kdo se jednou postaví na její místo, protože chybí jasná odpověď. Snad by to mohla být nynější ministryně obrany Ursula von der Leyen, ale ta je sporná i ve vlastní straně. Stručně řečeno, synonymem vlády v Německu se stala Angela Merkelová.

Angela Merkelová v Praze

V životě postupovala krok za krokem úspěšně vystudovala fyziku a její moc v Německu i za jeho hranicemi rostla. Jakmile její země překonala nejhorší dobu krize, Angela Merkelová si oblíbila evropské jeviště a začala oslovovat celý světadíl. Děje se to v době, kdy v Evropské unii chybí politici, kteří by chtěli nebo dokázali uchopit otěže.

Angela Merkelová časem pochopitelně schytala i několik úderů, ale její protivníci z různých důvodů časem zmizeli. S hospodářskou mocí Německa v zádech získal její hlas váhu v Evropě, kde byla její země už předtím mocná jako největší přispěvatel Evropské unie.

Čtěte také

V době krize se propast mezi největší hospodářskou velmocí v Evropě a jinými národními ekonomikami ještě rozšířila. Německo, které bylo na přelomu tisíciletí označováno za problémové dítě, se stalo vzorem celého světadílu, a v této roli má právo udávat směr jiným. Kancléřka Merkelová a její ministr financí Wolfgang Schäuble to opravdu dělali v době krize eurozóny a řídili se přitom přesvědčením, že evropskou pomoc mohou získat jen postižené země, které přistoupí na dalekosáhlé reformy.

Německo usiluje o vyrovnaný rozpočet, přestože země na jihu Evropy ještě tonou ve finančních zmatcích eurozóny. V době ukrajinské krize hraje Berlín navzdory poslednímu špionážnímu skandálu stále významnější roli na mezinárodním jevišti.

S pomocí ministra zahraničních věcí Franka-Waltera Steinmeiera se kancléřka Merkelová snaží prostředkovat dialog mezi Moskvou, Kyjevem, Bruselem a Washingtonem. Jejím cílem je zabránit vystupňování ukrajinské krize a zmírnit její ekonomické následky uvážlivým přístupem k sankcím. Angela Merkelová se snaží řešit situaci podobně jako v době krize eurozóny.

Summit eurozóny v Bruselu. Německá kancléřka Angela Merkelová

Německo je jediná země na světě, která začala důkladně vyšetřovat špionáž zpravodajských služeb. Berlín nedávno vypověděl z Německa vysokého představitele americké CIA. Angela Merkelová kráčí po tenkém ledě, protože chce upozornit Ameriku na německé problémy a zároveň udržet dobré vztahy mezi oběma břehy Atlantiku.

V poslední době se v berlínských politických kruzích šíří pověsti, že kancléřka by se ráda ujala nové role, až roku 2017 skončí její nynější funkční období. Podle některých zdrojů by mohla v budoucnu usilovat o post generální tajemnice Organizace spojených národů, ale paní Merkelová takovou možnost popírá. Přesto si to dokážeme představit, protože OSN by potřebovala vůdce, který by uměl prosadit nezbytné reformy. Ať tak či onak, i po šedesátce bude jistě o nynější německou kancléřku velký zájem, přestože její plány do budoucna zůstávají nejasné.

Stanice Deutsche Welle končí žertem - po domácích, evropských a mezinárodních tématech by mohly Angelu Merkelovou čekat třeba vztahy mezi galaxiemi.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio