Evropská komise prý navrhne, aby země EU přijaly dalších 200 tisíc uprchlíků

19. říjen 2015

Evropská komise se chystá navrhnout, aby země Evropské unie přijaly 200 tisíc uprchlíků přímo z táborů v Turecku nebo Libanonu. Napsal to deník Financial Times s tím, že Brusel návrh předloží na jaře příštího roku. Má to být jeden z nástrojů, jak přimět Turecko, aby zastavilo příliv migrantů přes své území dál do Evropy.

Prioritou zemí Evropské unie teď je domluvit se s Tureckem na tom, aby co nejvíce utečenců zadrželo na svém území a nepouštělo je dál do Evropy.

Právě v rámci této snahy se prý Evropská komise chystá předložit návrh na přesídlení 200 tisíc lidí, což by Turecku nebo třeba Libanonu ulehčilo. Jen v Turecku jsou víc než 2 miliony běženců ze Sýrie.

Česká vláda tvrdí, že proti přijímání uprchlíků z Turecka, Jordánska nebo Libanonu nic nenamítá.

„Je tady připraven balíček kroků jak na straně Evropské unie, tak na straně Turecka, Měl by znamenat určité přiblížení Turecka Evropě, strategickou spolupráci mezi Evropu a Tureckem a také velmi úzkou spolupráci při řešení migrační krize. Myslím, že to je klíčový krok,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle řady evropských diplomatů je přesídlení přímo z utečeneckých táborů pro Česko mnohem výhodnější než kvóty na běžence, kteří se už dostali do Evropy. V tomto případě by si totiž ČR mohla vybrat, jaké konkrétní lidi přijme. Podobně jako v lednu, kdy česká vláda schválila přesídlení 15 nemocných syrských dětí do Česka, kde se je lékaři pokusí vyléčit.

Údaj o 200 tisících uprchlících, zatím ale není potvrzený. Vychází z doporučení Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, který vybídl osmadvacítku k přemístění zhruba takového počtu lidí.

Podle unijních činitelů se ale o konečném počtu běženců, kterých by se měl nový návrh týkat, zatím nerozhodlo.

autoři: oho , tpa
Spustit audio