Evropská armáda není nové vojsko. Unie usiluje o systém vojenské spolupráce, říká poslanec Váňa

9. červen 2017

Kam se posune spolupráce zemí Evropské unie v obranné a bezpečnostní oblasti? Odpovědi hledá páteční mezinárodní konference v Praze. Evropská komise tento týden nabídla k diskuzi tři možné scénáře dalšího vývoje, které se liší mírou, do jaké by členské země měly spolupracovat. Představit je do Prahy přijel předseda Komise Jean-Claude Juncker. Z diskuse by měly vzejít podněty pro červnové zasedání Evropské rady, která bude společnou obranu řešit.

„Společnou evropskou obranu docela jistě potřebujeme. Ale nepotřebujeme další paralelní strukturu, která by měla dělat v podstatě totéž. Tedy Severoatlantickou alianci,“ říká komunistický poslanec Alexandr Černý. Dokud ale budou obě organizace existovat, jde podle něho o utopickou iniciativu.

Kdyby prý NATO fungovalo, myšlenka evropské obrany by vůbec nezazněla. Členské státy ale mají velmi rozdílné názory na bezpečnostní otázky a nejsou schopné se domluvit. A totéž podle Černého stojí v cestě vzniku evropské armády nebo společné bezpečnostní politiky.

Nevzniká nová armáda


Základem musí být akceschopné národní armády – vybavené kompatibilní výstrojí a výzbrojí – a jednotné systémy velení, díky kterým by mohly společně bojovat.Roman Váňa

Naopak podle sociálnědemokratického poslance Romana Váni je NATO spolehlivým partnerem, některé evropské země ale nejsou jeho členy. „Společnou evropskou obranu rozhodně potřebujeme kvůli aktuální bezpečnostní situaci ve světě. Jde o teritoriální obranu jednotlivých států a tam je potřeba spolupráci prohlubovat.“

Takzvaná evropská armáda je podle něho zavádějící zkratka. Neplánuje se totiž vznik žádného nového vojska, jde o větší spolupráci existujících národních armád. Ať už jde o kompatibilitu jejich výzbroje nebo jaké druhy techniky je třeba pořídit.


První scénář Evropské komise mluví o dobrovolné spolupráci zemí případ od případu. Druhý předpokládá sdílení finančních a operačních prostředků zemí pro vyšší solidaritu v obraně. Nejnáročnější scénář předpokládá vymezení společné obranné politiky. Unie by byla schopna realizovat náročné bezpečnostní a obranné operace a armády zemí by byly určitým způsobem integrovány.

Dohoda je možná

Evropská unie je podle Váni schopná se dohodnout, zvláště pod tlakem zvětšujících se okolních hrozeb.

„Na druhou stranu Evropská komise se v očích bezpečnostních odborníků naprosto znemožnila směrnicí o omezování legálních zbraní, kde je trendem odzbrojovat obyvatelstvo. Doufám, že kroky v oblasti evropské obrany nebudou podobného charakteru, protože to by byla katastrofa,“ varuje Váňa.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.