Evropa ve starověkém Egyptě hledá své kořeny, proto ji stále tak fascinuje, říká egyptoložka

27. srpen 2019

Egyptologie u nás letos slaví dvě významná výročí. Sto let od svého založení a šedesát let od vzniku Československého egyptologického ústavu. Jak se praktikuje podle filmů Mumie nebo Indiana Jones, už víme. Jak je to ale s tímto oborem ve skutečnosti?  Nejzásadnější objevy a nálezy posledních let i vyhlídky českých egyptologů přiblížila v odpoledním rozhovoru Lucie Vendelová Jirásková, egyptoložka a autorka výstavy Mezi Prahou a Káhirou.

„Starověký Egypt nám byl vždy velmi blízký. Evropská kultura v něm hledala své kořeny a místa spojená s Biblí. Stále nás udivuje, co tato starověká civilizace dokázala,“ zamýšlí se Lucie Vendelová Jirásková nad tím, proč je v Česku egyptologie takovým fenoménem. Oblíbený obor však nepřitahuje jen odborníky a nadšence, atraktivní je i pro lovce senzací a různé konspirátory. „Samozřejmě mohou renomé oboru poškodit. Často k nám chodí lidé, kteří si myslí, že přišli na něco skvělého, a chtějí své objevy veřejně prezentovat. Nevidím v tom ale zlý úmysl.“

Zlomů byla i v novodobých dějinách spousta, kromě arabského jara zmiňuje Vendelová Jirásková také velkou změnu v podobě náboženské emancipace, která se udála v 70. letech. „Jako správkyně fotoarchivu si často prohlížím staré snímky, třeba ty ze 60. let. Je neuvěřitelné vidět na nich ženy s odhalenými vlasy, v krátkých šatech a sukních, které se v té době běžně nosily v Evropě. Nikdy byste neřekli, že je to Egypt, v té době tak ale fungoval,“ přibližuje Vendelová Jirásková a dodává, že egyptologie není jen o odkrývání památek a nacházení hezkých věcí. „Všechno musíme interdisciplinárně zpracovat a zasadit do kontextů. Protože ale nálezy nesmíme vyvážet, hojně skenujeme, a návštěvníkům výstavy jsme tak pomocí 3D tisků umožnili osahat si všechny předměty.”

Jak se Českému egyptologickému ústavu spolupracuje s egyptskou vládou? A jak se archeologie vyučuje přímo v Egyptě? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka