Evropa se začíná sjednocovat ve Frankfurtu nad Odrou

2. září 2003

Nová Evropa začne možná brzy fungovat ve Frankfurtu nad Odrou, kde stojí 6500 prázdných panelových bytů, které čekají na to, až je za 2,7 miliard Eur někdo zbourá, zatímco přes řeku v Polsku ve městečku Slubice stovky a možná i tisíce lidí nemá kde bydlet. Starosta Patzelt z CDU proto přišel s nápadem nabídnout byty Polákům a tím ušetřit bezmála 3 miliardy za bourání paneláků.

Již po prvním zveřejnění tohoto nápadu se ukázalo, že stovky Poláků by byly ochotné se do Frankfurtu nastěhovat a sám starosta tvrdí, že bez nových idejí se problém příhraničí, kde rapidně ubylo obyvatelstva, nikdy nevyřeší. V novinách řekl, že i kdyby ve Frankfurtu žilo 80 procent Poláků, nevadilo by mu to. Zatím takovémuto řešení brání německé zákony a ani po 1. květnu 2004, kdy Polsko se stane řádným členem Evropské unie, to nebude okamžitě možné.

Budou platit, právě pro přestěhování, přechodné podmínky. V Německu totiž může zatím jen bydlet jen takový cizinec, který má povolení k trvalému pobytu, které se přiděluje jen tehdy, když v Německu má práci. A z tohoto povolení pak dále vyplývají i jisté sociální výhody, jako nárok na podporu v nezaměstnanosti, či příspěvky od sociálního úřadu na bydlení v případě nouze.

Německý zpravodajský časopis Der Spiegel uvádí konkrétní případ Poláka Areka Karpowitze, který jediný most, spojující Slubice s Frankfurtem, už dnes přejíždí několikrát za den, protože ráno vozí své tři děti do německé Waldorfovy školy a večer zase zpět. Cestou míjí poloprázdná panelová sídliště, která jsou od domku jeho rodičů ve Slubici vzdálená jen pár set metrů. V domku jeho pětičlenná rodina obývá jen jeden a půl místnosti. Frankfurt naopak, po roce 1989, opustilo bezmála 20 tisíc obyvatel, a podobná situace je i v jiných příhraničních městech na východě Německa.

Idea frankfurtského starosty samozřejmě naráží nejen na zákonné překážky, ale i na řadu dalších obtíží. Například, jak by mohli Poláci v Německu platit činži, když doma se většinou počítá za kvadrátní metr 1 Euro a v Německu v paneláku 3 Eura za čtvereční metr. Samozřejmě, kdyby Poláci platili i míň, jen tak, aby se z toho sídliště dalo udržovat v pořádku, město by ušetřilo 3 miliardy Eur za sanaci, byl by to úspěch. Takže i v tomto případě by se nějaké rozumné řešení dalo najít. Kdyby však na sídlišti existovaly dva rozdílné způsoby výpočtů nájemného, zvyšovalo by to pnutí mezi domácím obyvatelstvem a cizinci.

Ve věci zákonných úprav se už první průlom starostovi podařil, a sice zemský ministr vnitra z Postdamu se nechal slyšet, že by šlo v takovýchto případech udělovat povolení k trvalému pobytu, i když by cizinci pracovali mimo území Německa. Muselo by se jen zákonně přesně vymezit, jaká další práva by tito cizinci měli a jaká zásadně ne do doby, když budou pro Poláky v Německu platit přechodná omezení. I toto zřejmě ve sjednocující se Evropě nemůže být žádný velký problém, když nápad pomůže oběma zemím.

Nejpodstatnější překážkou, kterou v žádném případě nelze odstranit nějakým zákonem či úředním nařízením, je xenofobie frankfurtského německého obyvatelstva. Němečtí skinheadi v tomto městě mnohokrát už napadli cizince a krutě je zbili a pravicová, extremistická strana MPD, má dokonce jednoho svého zastupitele v městském Parlamentu.

Pro Poláky by samozřejmě bylo mnohem snazší žít v jakémkoli velkém německém městě, jako je Berlín nebo kdekoliv v bývalém západním Německu, kde jsou na cizince zvyklí, než na území bývalé NDR, kde žilo v izolaci a kde dnes, jako právě ve Frankfurtu nad Odrou, zbylo obyvatelstvo jen s nižším vzděláním, které má vždy sklony k rasové nenávisti mnohem vyšší.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.