Evropa by měla otevřít dveře pro pracovní migraci. Nutně je potřebujeme, tvrdí Sládková

4. září 2018

Premiér Andrej Babiš (ANO) odjíždí ve středu na návštěvu Německa. S kancléřkou Angelou Merkelovou má mluvit i o migraci. Podobně jako minulý týden s předsedy vlád Itálie nebo Maďarska. 

Premiér zopakoval, že Česko nepřijme ani jednoho nelegálního migranta. Řešením je prý naše pomoc přímo v jejich zemích původu. 

„Vysvětlování české pozice je fajn. Taky je ale třeba naslouchat, co chtějí ostatní. A v tom se dlouhou dobu nezměnilo vůbec nic,“ říká Lucie Sládková, vedoucí české pobočky Mezinárodní organizace pro migraci.

Navrhuje proto monitorovat, jestli někdo z těch 60 tisíc lidí uvízlých na balkánské migrační trase, nemá dovednosti, které chybějí českému pracovním trhu.

Vidím smysl v tom, že by se propojila humanitární stránka s pracovní migrací. Tu tady teď ale nutně potřebujeme.
Lucie Sládková

Vedle snahy o urovnávání konfliktů v Africe, a finanční pomoci chudým zemím, by podle Sládkové pomohlo i částečně otevření dveří do Evropy pracovním migrantům. „Když se někam nemůžete dostat jedněmi dveřmi, tak se snažíte zneužít nějaké jiné,“ upozorňuje.

Ať zůstanou doma

„V subsaharské Africe je miliarda lidí. Desítka milionů z nich by nějaký zájem o práci v Evropě pravděpodobně měla. Pak je ale otázka, jestli by je Evropa byla vůbec schopna absorbovat,“ reaguje státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař (ČSSD). Plánovat cesty pro nějakou masivní legální pracovní migraci podle něj smysl nemá.

Lidé, kteří se snaží dostat do Evropy, podle Chmelaře ani nemají kvalifikaci na nějakou konkrétní práci. „Procenta těch, které se podařilo integrovat na trh práce, jsou pod úrovní představ států, které je přijaly už někdy v roce 2015,“ dodává.

Cílem Afriky i Evropy by měla být snaha, aby se migranti dokázali slušně uživit v zemích původu.
Aleš Chmelař

Z hlediska pracovní migrace se prý Česko zaměřuje na Ukrajinu, chystají se programy i pro další země jako je Srbsko. Státní tajemník se ale rozhodně nedomnívá, že by se mezi „uvízlými 60 tisíci migranty“ našel větší počet pracovníků pro český trh práce.

Chmelař zdůrazňuje, že primárně musí Evropa spolupracovat se státy severní Afriky, a to na ochraně hranic. V subsaharské Africe je pak třeba pomáhat lidem přímo v místě. Tak, aby se dokázali seberealizovat a neměli potřebu někam utíkat.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související