Eva Turnová: Postavy z televizních seriálů na cestě do politiky

26. duben 2019

Lidé často důvěřují schématickým postavám z televizních obrazovek víc než reálným lidem z masa a kostí, kteří mají příliš rušivých dimenzí.

Televizní postava je většinou prostě záporná nebo kladná, navíc ji mohu zapnout a vypnout, kdy chci. Perfektně zde funguje princip FBI – familérnost, blízkost a imaginace, díky němuž se postavy časem stávají součástí rodiny.

Eva Turnová: Vykoupení

Velikonoční kynutá bábovka

O Velikonocích jsme vyrazili ve třech na chalupu. Martin vytáhl v autě bábovku.

Není výjimkou, že členové domácnosti při sledování seriálu rozjedou paralelní dialogy:

„Heleho, ten je jak ty, taky jí neodpovídá…“

„No jo, jenže já mám na rozdíl vod něj důvod!“

Když se někdy zajetá postava z obrazovky objeví v roli jiné, nastane v hlavách chaos.

V začínající talk show Na plovárně jsem marně číhala, kdy náhle decentní Marek Eben nasadí somnambulní výraz donekonečna hledícího Válečka v teplém roláku.

Stejně tak jsem se ošívala, když se seriozní role komisaře Maigreta zhostil Rowan Atkinson, který měl do té doby punc mouly Mr. Beana, jenž všechno protrhne, rozbije, rozšlápne, a do toho se s něžně atavistickým výrazem šťourá v nose.

Jmenování prezidentky

Na Ukrajině tento teletrend dotáhli do extrému, kdy se herec v roli učitele, který se nečekaně stane prezidentem, doopravdy stane prezidentem. V seriálu „Služebník lidu“ si ukrajinský prezident stěžuje na všudypřítomnou korupci, což je i reálné téma Volodymyra Zelenského v jeho nové funkci. Kam se na rusky hovořícího ukrajinského Žida, nyní velmi populárního v Rusku, hrabe nekompatibilní kovboj - prezident Reagan.

Eva Turnová: Trypofobie

Původní recepce tak, jak vítala hosty v roce 1978

Před sametovou revolucí jsem pracovala jako recepční hotelu Meteor.

Široká veřejnost napjatě očekává další vývoj situace: Budou se dál diváci uculovat nad komediantským uměním svého hrdiny ze seriálu Služebník lidu? A nebo ho budou vnímat jako penetrující problém, jako konkurenta Putina, který mu, na rozdíl od Trumpa, ke kandidatuře neblahopřál?

Zatím je situace klidná, Zelenskyj vzkázal postsovětským zemím, že „vsjo vozmóžno“.

Taky si začínám myslet, že všechno je možné.

Klidně i to, že kdyby žila Jiřina Švorcová, vymyslelo by se pokračování Ženy za pultem, které by se jmenovalo třeba Služebnice Lídlu.

Jmenování prezidentky by na sebe nenechalo určitě dlouho čekat.

autor: Eva Turnová
Spustit audio