Eva Turnová: Nízkopodnětový prezident

19. říjen 2018

Vracím se v dobrém rozmaru z výletu ve Vysokých Tatrách, kde jsem nezažila jedinou stresovou situaci, snad jen motolici díky řídkému vzduchu na vrcholu vysoké hory, kterou jsem zažehnala dýcháním do pytlíku.

Cestou zpět jsem chytla o to maničtější náladu, kterou ještě umocnily místopisné názvy: Žabí kůň, Dlouhé mořské oko a Čubrina. Krásný výlet jsme pak ukončily koupí Terchavého kebabu.

Eva Turnová: Leave In Silence

ticho, hluk, pssst, prst

Když jsem byla malá, byl ve mně uhnízděný pocit předurčenosti způsobený pravděpodobně čtením pohádek, ve kterých když se někdo moc svobodně rozhodoval, tak dostal kouř.

V hlavě se mi vyčistilo a s chutí se začítám do zpráv z domova. Čtu si o tom, jak Michal Viewegh děkuje bohu, že se narodil v zemi, kde mohl osahávat svoje vrstevnice, aniž by to ohrozilo jeho kariéru, zejména díky tomu, že tu nežijí severoamerické kr**y, které ulítly na kampani metoo.

Narazím i na nejčerstvější novinku - lánský projev našeho prezidenta, ve kterém nešetří vulgarismy. Po dlouhé době se mi sevřel žaludek a myšlenky se zatáhly. V projevu se mluví o osobnostech z listopadové revoluce jako o bl**čcích a já vzpomínám, jak jsem díky těm bl**čkům mohla zažít prezidenta, který mi umožnil vyjádřit svoje názory, aniž bych se musela obávat nejen o svou kariéru, ale i o zdravý rozum.

Bez manželky

Zdá se mi, že jsme ve vztahu k naší hlavě státu v bodu, kdy se chováme jako žena týraná psychopatem – už víme, že je něco špatně, ale nemůžeme se z toho začarovaného kruhu vymanit, a tak se dál necháme fackovat a dál se vyčerpáváme reakcemi, přičemž dotyčný už si vlastně může dovolit udělat cokoli.

Přemýšlím za jakého prezidenta bych v současné době po vieweghovsku děkovala bohu. Asi klidně za nízkopodnětového, o kterém bych nemusela každý den slyšet, co vyvedl za trapný šprým, koho si oblíbil a koho nenávidí, takového, který naší zemi nepoužívá k pomstě za své minulé nezdary.

Samozřejmě že mi nevadí když někdo občas řekne slovo v*l, z**d. Ale kontext by neměl být nenávistný, protože myšlenka je hmotná a nakažlivá.

Jdu na sraz s kamarádem, který mě vítá slovy:

„Mně už je be z manželky...“

Okamžitě zareaguju:

„Tak s ní nebuď.“

„Já chtěl jen říct, že mi je bez z manželky smutno!“ brání se Toník.

Nejen severoamerickým ženám s dobrým záměrem to občas ulítne, me too.

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.