Eva Svobodová: Rozsudek nad bývalým francouzským prezidentem

25. květen 2023

Bývalému francouzskému prezidentu Nikolasi Sarkozymu se podařilo nechtěné prvenství. Stal se prvním prezidentem moderní Francie, který byl odsouzen odnětím svobody. V Paříži byl odvolacím soudem potvrzen tříletý trest, z toho rok nepodmíněně. Sarkozy byl odsouzen za korupci a „trafic d'influence“ – tedy obchodování s vlivem.

Po vynesení rozsudku ihned oznámil, že se proti němu odvolá. Pokud ale kasační soud nenajde v Sarkozyho případě procedurální chybu, skončí bývalý prezident v tzv. domácím vězení s elektronickým náramkem. Rozsudek je vynesený v době, kdy Francie prožívá hlubokou politickou a společenskou krizi.

Čtěte také

Rozsudek vychází z odposlechu, podle něhož se bývalý prezident pokoušel získat informace od soudce v případu, ve kterém byl sám vyšetřován. Za to měl zmiňovanému soudci nabídnout pomoc při získání lukrativního místa v Monaku.

Zpráva jako by na první pohled Francouzi zas až tolik neotřásla. Soud se nakonec táhne od roku 2021. Navzdory tomu, že Sarkozy v aktivní politice už delší dobu nepůsobí, je však pro současnou politiku podstatnou figurou. Minimálně kvůli spojenectví s prezidentem Emmanuelem Macronem.

Aliance s odsouzeným politikem

Sarkozyho odsouzení tak může přispět k probíhající francouzské politické krizi. V atmosféře stále klesající důvěry v politiku rozsudek řadu občanů jen utvrdí v představě, že politici jsou zkorumpovaní, lžou a kradou.

Čtěte také

Nikolas Sarkozy je navíc poslední prezident tzv. Gaullistů. Strany, kterou sám přejmenoval na Republikány a která byla ztělesněním starého politického řádu páté republiky. Její nejstrmější pád začal před prezidentskými volbami v roce 2017 s korupční kauzou republikánského kandidáta Francoise Fillona, která otevřela prostor nové personě francouzské politiky – Emmanuelu Macronovi.

Francouzští republikáni se se Sarkozym sice dávno rozešli – na předvolebním meetingu prezidentské kandidátky Valérie Pécressové se ho například snažila část přítomných vypískat – přesto se bezpochyby jedná o další hřebíček do rakve Republikánů. Pravděpodobně se také jedná o definitivní rozchod se starým typem politiky a otevírá se tím jen další prostor pro stále stoupající hvězdu Marine Le Penové.

Čtěte také

Rozsudek může otřást nejen s důvěrou v moc výkonnou, ale také v moc soudní. Není asi s podivem, že je bývalý prezident přesvědčený o své nevinně a rozhodnutí soudu prezentuje jako „součást politického boje“ vedeného proti němu.

S podivem ale je, že někteří republikánští politici bohužel nevyužili své právo mlčet a rozsudek soudu v demokratické zemi zpochybňují. Střízlivý naopak zůstal předseda republikánské strany. Eric Ciotti snažící se fragmentovanou stranu udržet pohromadě Sarkozymu sice vyjádřil osobní empatii, rozsudek se ale rozhodl respektovat a nekomentovat.

Eva Svobodová, politoložka

Rozhodnutí soudu může nakonec uškodit i stávajícímu prezidentu Emmanuelu Macronovi, který se se Sarkozym v posledních letech sblížil. Macronovi se neopatrnou politikou při schvalování důchodové reformy podařilo v zemi vyvolat chaos. Společenské napětí se jen zvyšuje a na začátek června je opět naplánovaná demonstrace. Aliance s odsouzeným politikem, který je navíc ztělesněním politiky škrtů v době světové hospodářské a finanční krize, Macronovi při smíření s velkou částí Francouzů dnes patrně příliš nepomůže.

Autorka je politoložka

Spustit audio