Eva Jiřičná: Svět by byl nudný, kdyby se všem líbily stejné věci

18. duben 2019

Architektka Eva Jiřičná postavila v rodném Zlíně Kongresové centrum, první koncertní sál po dlouhé době v Česku. Názory na něj se ale různí.

„Nikdy jsem neměla tolik protichůdných komentářů jako na Kongresové centrum ve Zlíně. Někdo tomu říká opeřený ježek. Chodí tam hodně lidí, myslím, že Zlín tuto budovu potřeboval,“ svěřuje se Eva Jiřičná moderátorce Tereze Kostkové v pořadu Blízká setkání.

02145772.jpeg

„Život by byl příšerně nudný, kdyby se nám líbilo to samé.“ Jiřičná navrhuje mosty, kostely, kluby. „Ať je úkol malý nebo velký, pro mě je to výzva. Neřeknu ne, když můžu říct ano. Mám  štěstí, že jsem celý život dělala to, co jsem měla ráda. A pořád pracuji.“

Jak reaguje na kritiku? Je architekt zároveň designérem? Zajímá se stále o rodný Zlín? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.