Eva Hrnčířová: Nejnovější hádanka z bruselské dílny se jmenuje „Fit pro 55“

17. červenec 2021

Málokdy si se svými velkolepými plány naběhne Brusel tak snadno. Je to opravdu myšleno vážně, nebo je to vtip? Hádejte: „Fit for 55“ nebo česky „Fit pro 55“ není program, jak zdokonalit svoje tělo ve středním věku. Není to ani název nového fitness studia, a do třetice, není to ani seznamka pro pokročilé.

„Fit for 55“ je nepochybně nejambicióznější ekologický plán z dílny Evropské komise. Má zcela změnit ekonomiku v Evropě, pokud europoslanci a členské státy schválí to, co navrhuje Evropská komise. Její bruselské sídlo Berlaymont se v předvečer zveřejnění plánu rozzářilo celé zeleně, což nepoučeného europozorovatele mohlo třeba nutit přemýšlet, jestli se irský populární den svatého Patrika letos neslaví v červenci místo v březnu. Rozluštění přišlo další den v podobě návrhu zelené revoluce.

Čtěte také

Každopádně v bruselské bublině se o horečnatých přípravách mluvilo dlouho. Údajně obří objem práce na něm pokazil řadě euroúředníků nejeden víkend. A kvůli pracovní náloži někteří z nich skončili s diagnózou „burn-out“ neboli vyhořením.

Emoce na první místě

Nejspíš už pak nezbyl nikdo, kdo by vymyslel lepší název. Nebo – jak někdo poznamenal na jeho obhajobu – má ta řada písmen „f“ ve spojení „Fit for fifty five“ přitáhnout skutečně pozornost. Znalci jen základního vulgárního vybavení v angličtině vědí, že slova na „F“ skutečně emoce vyvolávají. Že by to byl záměr?

Čtěte také

A přeloženo do češtiny „Fit pro padesát pět“ až na první slovo pěkně propojuje písmeno „P“, a to má vlastně v češtině taky důležitou funkci při vyjadřování emocí pomocí vulgarismů. Jestli to byl záměr s pomocí překladatelského aparátu Komise při hledání názvu, stálo by za to podívat se na překlad do dalších 22 jazyků.

Otázka spíš ale je, co si s Fit pro 55 počnou lidé mimo bruselskou bublinu. Jen pro srovnání, ve Velké Británii se podobný plán jmenuje obyčejně „Desetibodový plán na zelenou průmyslovou revoluci“. To bruselští komunikační experti dávají vždy tak dlouho hlavy dohromady, až vymyslí něco originálního. Problém už ale léta je, že Evropská unie je pro běžného smrtelníka naprosto nesrozumitelná. A že mimo bruselské akvárium nikdo těmto kódům nerozumí a nechápe, o čem se mluví.

O co jde

Mimochodem Fit for 55 je o tom, že Brusel chce postupně vyřadit ze silnic auta se spalovacím motorem, že chce drasticky snížit emise skleníkových plynů, že chce daň za emise i z letecké a námořní dopravy nebo že chce mimo jiné větší zalesňování napříč Evropou. Pokud by návrh prošel, přinese zdražení energií. Nutno dodat, že Komise navrhuje kompenzace pro ty, kteří na to nebudou mít. Je to 13bodový mamutí a skutečně převratný legislativní balík s ambicí úplně změnit ekonomiku a zasáhnout do života snad každého Evropana.

Ten štos návrhů bude mít nejen v Česku hodně odpůrců a jednat se o něm bude dlouho, zcela jistě i během českého předsednictví. Důležitější než pouhý název je samozřejmě jeho obsah. Když už chce ale Brusel ovlivnit životy i v zapadlé moravské vesnici, mohl by si dát větší práci pojmenovat plán tak, aby mu lidé rozuměli. Fit pro 55 nebude populární ani politický hit.

Autorka je publicistka

autor: Eva Hrnčířová
Spustit audio

Související