Eva Hrnčířová: Jen co Belgie začala radostně rozvolňovat, epidemiologové už to kazí

12. červen 2021

Do Bruselu přišlo léto a s ním ještě víc očekávané uvolnění. Už v květnu restaurace otevřely terasy, ale videa a fotky slunečníků, ze kterých kapala voda, a mokrých židlí, na které si přesto v zimních bundách sedali hosté, aby si konečně po roce dali venku skleničku, byly tragikomickým obrazem situace v Belgii. Jen stěží by ji politici dál udrželi pod kontrolou.

Disciplína a dodržování pravidel klesá. Divoké i tisícové party především mladších ročníků se množí a zásahy policie na nich se po dlouhém, nudném lockdownu staly vlastně vzrušující zábavou.

Čtěte také

Uvolnění bylo proto jasně vidět i z tváře belgického premiéra Alexandera De Croo, když oznámil, že jeho federální vláda přistupuje k první fázi plánu jménem „Léto“. A premiér Belgičanům slíbil, že když bude tato etapa úspěšná, mohou na báječné léto začít myslet. „Zůstaňte opatrní, ale užijte si to!“ dodal s úsměvem.

Jak naložit s takovým doporučením? Společnost je naladěná spíš léto si užít než k opatrnosti. Prodloužená otvírací doba konečně skoro do půlnoci zaplňuje restaurace, postavu i náladu už je po roce zase možné vylepšovat v tělocvičnách, pokleslou duši může pozvednout kultura. Statisíce lidí, kteří pracovali přes rok z domova, se po dlouhé době chystají částečně vrátit do kanceláří.

Indická varianta delta

I když sociální bubliny jsou stále ještě omezené, s odkládáním roušek alespoň venku už život v Bruselu vypadá skoro normálně. Vakcinační kampaň postupuje – plně očkovaných je v Belgii teď asi čtvrtina, jednu dávku má za sebou zhruba polovina obyvatel, v těchto dnech jsou na řadě s tou první třicátníci.

Čtěte také

Velmi podobně to s očkováním i uvolňováním vypadá i ve zbytku západní Evropy. Všechno by se zdálo být konečně na dobré cestě, kdyby to nekazili epidemiologové. Na severu Anglie zvedá počty hospitalizovaných indická varianta. Říká se jí delta a podle odborníků je nutné mít dvě dávky očkování, aby jí člověk odolal. Nikdy netrvalo dlouho, než se mutace z Británie přenesly do Belgie, Francie nebo Německa. Takže uvolnění nemusí trvat dlouho. Epidemiologové už znovu mluví o nutnosti udržet čísla dole.

Premiér Boris Johnson má v pondělí teprve oznámit, jak daleko s uvolňováním půjdou na Britských ostrovech. A na kontinentě to nakonec může být podobné. Jisté ale je, že pokud by chtěli politici zase navrhnout krok zpátky, budou to mít hodně těžké, aby na uzdě udrželi čísla, a hlavně společnost, která si chce léto báječně užít.

Autorka je publicistka

autor: Eva Hrnčířová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.