Eva Hrnčířová: Bude hůř předtím, než bude líp aneb Před omikronem na pozoru

8. leden 2022

Cestování přes svátky nabízí docela zajímavou hru, jak se kde hraje proti koronaviru. Člověk nemusí zase tak daleko. Když vyjede z Bruselu, kde se nosí roušky v obchodech, v restauracích se kontrolují očkovací certifikáty, ale jinak se to nepřehání, hned v Německu ho čeká překvapení v podobě tvrdších pravidel. V Porýní si nedáte ani proklatě dobré kuře na dálnici ve fast foodu, pokud nemáte v mobilu osvědčení o třech dávkách vakcíny.

Lyžařské svahy v Bavorsku sice hraničí se Šumavou, jejich pravidla jsou ale o poznání tvrdší a člověku připomenou německý smysl pro řád. Nejprve je potřeba vystát frontu na covidový náramek, který lyžaři dostanou po prokázání se průkazem totožnosti.

Čtěte také

Teprve červená páska na ruce pak člověku dovolí postavit se do další fronty na permanentku. A ta je vstupenkou do poslední fronty do početně velmi omezené půjčovny lyží a bot. Po tom všem už hurá na vleky. Kdo chce v chatě něco na zahřátí, opět musí ukazovat pásek na zápěstí.

Za hranicí při přejezdu do Česka ale omezení mizí. Nařízené respirátory se nosí sporadicky a nepodařilo se mi během dvou týdnů rozkódovat, podle jakých pravidel. Lyžování je pro všechny, půjčovny fungují neomezeně, a ačkoli by si člověk v odéru z propocených lyžařských bot i rád respirátor nasadil, přece jen se nikomu nechce kazit ten pocit svobody.

Nadcházející týdny budou těžké

Čtěte také

Podobně i v restauracích nosí roušky jen někteří vybraní číšníci a k mému údivu nikdo očkovací certifikát vidět nechtěl. Stejně tak ani v hotelu, kde se při silvestrovských pobytech mísily desítky lidí na chodbách, ve společných prostorech a v restauraci. Za dveřmi s nápisem vstup pouze s respirátorem FFP2 byl prostě ráj, kde člověk zapomněl na roušky, respirátory i na to, že vlastně nějaký koronavirus existuje. V Česku se hra s pravidly proti němu, alespoň podle této zkušenosti, hraje velmi uvolněně a nonšalantně.

Jen letmé porovnávání s Belgií, která má přibližně stejný počet obyvatel a k dodržování jakýchkoli pravidel má taky často „kreativní přístup“, ukazuje, že počty nově nakažených jsou momentálně o něco vyšší. Díky vyšší proočkovanosti je ale míň pacientů v těžkém stavu a míň jich umírá. Ačkoli Belgie na začátku vedla, celkový počet zemřelých na koronavirus je teď skoro o 10 tisíc lidí nižší než v České republice.

Čtěte také

Celá Evropa momentálně řeší omikron. I Belgické království se chystá na jeho úder, na razantní restrikce už si vláda ale netroufá. Teprve v nejbližších dnech se běžný život v 11milionové zemi rozjede naplno. Děti se vrátí do škol a dospělí k počítačům a práci online alespoň čtyři dny v týdnu. Kromě roušek a hygienických opatření ve školách je to ale prakticky všechno, čím chce belgická vláda nové variantě čelit. Před Vánocemi sice zavřela divadla, kina a koncertní sály, opozice kulturního sektoru byla ale tak silná, že je po dvou týdnech zase otevřela.

Premiér Alexander de Croo varoval, že nadcházející týdny budou těžké a v počtu nakažených budou padat rekordy. Na konci ledna se čeká od 30 tisíc až po 100 tisíc nových případů denně. A půjde i o to, jak poctivě se budou pravidla s velmi nakažlivou mutací viru dodržovat. Navzdory stoupajícím číslům belgická vláda zrušila pro očkované povinnost jít do karantény po blízkém kontaktu s nakaženým. A slibuje, že ačkoli v nejbližší době bude hůř, potom už bude líp. Kéž by to platilo pro celou Evropu bez ohledu na to, kde a jak se pravidla dodržují.

Autorka je publicistka

autor: Eva Hrnčířová
Spustit audio