Europoslankyně Charanzová: Je důležité vyslat politický signál, že Evropa otvírá Ukrajině dveře

1. březen 2022

Dnes má Evropský parlament probírat rezoluci požadující zrychlené přijetí Ukrajiny do EU. Přihlášku včera podepsal ukrajinský prezident Volodymir Zelenskyj. „Musíme rozlišovat dvě věci – udělení kandidátského statutu a přístup do EU. Pro mě je nemyslitelné, že statut má třeba Turecko a je tady nevole na straně některých představitelů západní Evropy neudělit ho Ukrajině. Ukrajina vidí svoji budoucnost v EU,“ zdůrazňuje místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová.

Na straně evropských spojenců sledujeme překonávání letitých tabu – Německo se po počáteční zdrženlivosti odhodlalo dodávat Ukrajině zbraně a Evropská unie společně zaplatí dodávky zbraní Ukrajině jako mimounijnímu státu poprvé v historii. Ve svém rozpočtu na to vyhradila 500 milionů eur, tedy přes 12 miliard korun.

„Vidíme historické kroky na straně Evropské unie,“ hodnotí tuto skutečnost Charanzová. Text rezoluce by měl pode ní mít podporu všech hlavních politických stran. „Samozřejmě tu budou politické strany, které jsou třeba i financované Ruskem a ruku pro to, předpokládám, nezvednou. Nicméně většina v Evropském parlamentu bude hlasovat pro velmi silný text rezoluce,“ odhaduje Dita Charanzová.

Je tam velká část toho, jakým způsobem odsuzujeme válečnou agresi Ruska, vítáme sankce a chceme, aby Evropa dál pokračovala v dalších sankcích. Navíc abychom i sankcionovali i země jako je Bělorusko, které pomáhají Rusku v tom jejich tažení na Ukrajinu.“

autoři: Jan Pokorný , vma
Spustit audio

Související