Europoslanec Poc: Kolik lidí bude muset ještě zemřít, aby Unie použila dostupné nástroje řešení imigrační krize?

23. duben 2015

Dnes se koná mimořádný summit Evropské unie, který řeší humanitární katastrofu ve Středozemním moři. Stovky uprchlíků při útěku ze své země po moři do Evropy utonulo, a stále jich přibývá.

O svolání summitu požádala Itálie, která uprchlickou vlnu zvládá jen s velkými obtížemi. S jakou strategií by mohl přijít Brusel? Měly by se evropské země snažit o rovnoměrné rozmístění běženců po Evropě?

„Česká republika se neustále snaží přijímat nové vlny uprchlíků,“ řekl v pořadu Pro a proti europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Podle něj bychom ale v žádném případě neměli přistupovat na povinné kvóty počtu uprchlíků. Třeba i proto, že řada uprchlíků nesplňuje parametry azylantů v normálním slova smyslu.

„Neodchází z válečných oblastí, nehrozí jim nebezpečí, ale odcházejí do České republiky jen proto, že chtějí žít lepší život. Značná část těch, kteří přicházejí do Evropy, jsou bývalý bojovníci Islámského státu, nebo lidé spojení v Somálsku s pirátstvím, a to je bezpečnostní riziko,“ tvrdí Zdechovský.

To, že má Česko vzhledem o dalším členským státům Unie poměrně málo cizinců, označil europoslanec za neustále opakovaný mýtus. „Průměr Evropské unie je 4,1 %, a v ČR žije 4 % cizinců.“

„Jsme otevřená země, ale bohužel v současné době EU čelí většímu problému, a to v oblasti bezpečnosti,“ připomněl Zdechovský.

Je nutné nejen zachránit lidské životy ve Středomoří, ale také lépe organizovat humanitární pomoc, soudí europoslanec.

„Nemůžeme dávat humanitární pomoc do zemí, které ji rozkradou, a dál nám sem posílají uprchlíky. Musíme jako Evropská unie jednoznačně říci, že když dáváme pomoc do nějaké země, tak ta musí zamezit tomu, aby z ní lidé zase odcházeli do zemí EU.“


Zdechovský: „Záchrana života je na prvním místě. Pak ale uprchlíky přivedeme do Evropy, oni neprojdou přijímací procedurou, a my je vracíme kam? Do Libye. Co si myslíte, že se tam s nimi stane? Jsou bez peněz, bez dokladů, vrátit se nemůžou, takže ženy jsou obvykle zotročovány jako prostitutky, a muži velmi častou končí pod nožem jako dárci orgánů… Musíme udělat to, že když lidi vrátíme zpátky do Libye, tak jim dáme i další naději vrátit se do země, odkud tam přišli. Dnes řešíme jen Středomoří, ale víte kolik stovek, tisíců lidí zemřelo cestou přes Saharu, aby se dostali do Libye?“

Europoslanec Pavel Poc (ČSSD) vidí příčiny krize nejen v imigraci, ale právě v humanitární sféře.


Poc: „Evropský parlament v roce 2013 jasně řekl, že v případě Sýrie bychom měli uplatnit dočasný ochranný mechanismus. Nestalo se tak. Dnes máme před sebou nový tlak, a my jako Evropský parlament opět vyzýváme k řešení. Můžeme letos očekávat přibližně milion lidí, kteří se pokusí překročit Středozemní moře, a my na to nejsme připraveni. Krizi musí čelit celá Evropská unie. Vždyť ta hranice není italská, je to evropská hranice. Zajímá mě, kolik lidí ještě bude muset ve Středozemním moři umřít, aby bylo solidární řešení společné pro celou Unii.“

„Pojďme se v tuto chvíli zabývat především tím, jak zachránit ohrožené lidi, a potom se můžeme bavit o tom, že by bylo dobré a nutné uplatnit mechanismus, který už je v Evropské unii na stole od roku 2001, který hovoří o systému dočasné ochrany,“ vyzval europoslanec.

Jde o nařízení, které vzniklo na základě krize v Kosovu. „Máme ho, bohužel členské státy Unie nikdy nepřikročily k jeho uplatnění,“ kritizoval Poc.

„V tomto nařízení se nehovoří o žádných kvótách, ale hovoří se přesně o tom, že by členské státy měly Evropské komisi sdělit své kapacity, se kterými disponují, a podle toho se přizpůsobí rozdělování uprchlíků.“

Od svolaného summitu očekává, že přinese definici postupů při řešení vlastní humanitární krize v oblasti Středozemního moře. „Zachraňování lidí na moři musí být první krok.“

Poc zmínil možnost obnovit techniku, která byla použita při úspěšném italském zásahu zvaném Mare nostrum.

„V podstatě se jedná o patrolování, které umožňuje zachytit osoby, které jsou na moři, a zároveň umožňuje chytat zločince, kteří tyto osoby pašují. V průběhu této akce bylo zachyceno 300 převaděčů,“ doložil úspěch dva roky staré operace europoslanec Pavel Poc.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio