Europoslanci budou schvalovat tabákovou směrnici, krabičky by měly mít nový vzhled

26. únor 2014

Krabičky s cigaretami dostanou jednotný vzhled. 65 procent obalu bude pokrývat varování před následky kouření. Takový návrh by dnes měli podle očekávání schválit europoslanci. Jinde ve světě už s podobnými protikuřáckými kampaněmi zkušenosti mají.

Na schůzi Evropského parlamentu vystoupí i český prezident Miloš Zeman, který přitom takzvanou tabákovou směrnici tvrdě kritizoval.

Většina Evropy má ale jiný názor. „Tabák by měl vypadat jako tabák a chutnat jako tabák,“ řekl eurokomisař pro zdraví Tonio Borg.

Za pár let už by si tak kuřáci neměli zapálit mentolky a jiné cigarety s příchutí. Podle zastánců návrhu tyto změny od kouření odradí hlavně mladé lidi, což povede k záchraně desítek tisíc lidských životů.

Kritici ale namítají, že jde o omezení svobodného podnikání. Proti návrhu bylo i Česko, nezískalo ale dostatečnou podporu ostatních zemí.

Nejpřísnější zákon má Austrálie

Nejpřísnější protikuřácký zákon v současnosti platí v Austrálii. Tam už od prosince roku 2012 musí mít krabičky cigaret, doutníků i sypaného tabáku jednotnou podobu - a pokud možno co nejodpornější.

Na obalech jsou snímky nádorů plic, očí nebo fotky gangérny nohou, dokonce i fotky umírajících lidí, děti nevyjímaje.

Hlavním smyslem téhle kampaně bylo odradit mladé lidi od toho, aby s kouřením začínali. Podle průzkumů se počet dospělých kuřáků v Austrálii mírně snížil, ale ten rozdíl je tak malý, že by se dal započítat do statistické chyby.

Na druhou stranu několik tabákových firem už australskou vládu za nařízení o podobě krabiček žalovalo. Někteří australští politici z toho vyvozují, že restrikce musí mít účinek, když tabákovým výrobcům tak moc vadí.

Češi vykouří přes 20 miliard cigaret ročně. Stát na nich vydělá na spotřební dani a DPH kolem 50 miliard korun ročně. A asi 18 tisíc lidí každý rok na nemoci spojené s kouřením umírá.

autoři: oho , tpa , kap
Spustit audio