Europoslanci: Angelu Merkelovou všichni poslouchali. Migrační krize je černá tečka na jejím odkazu

26. září 2021
Evropa Plus

„Události je dnes stále složitější předvídat a je také složitější prosazovat své zájmy na globálním poli jako osamocený aktér. O to důležitější pro nás Evropany je, abychom dokázali stát při sobě,“ prohlásila Angela Merkelová v roce 2018 v projevu o budoucnosti EU. Vyzvala poslance k odložení národního egoismu a většímu vzájemnému pochopení. „Tolerance je duší Evropy a dělá z nás Evropany. Jedině tak můžeme začít chápat zájmy a potřeby jiných jako zájmy a potřeby vlastní.“

Právě za její schopnost přizpůsobovat se názorovému středu, efektivně dojednávat kompromisy a prosazovat celoevropské zájmy je v unijních kruzích oceňovaná nejčastěji. Ač tam i doma v Německu stále těší vysoké důvěře, v Česku se možná zapíše jako spíše neoblíbená kancléřka. Podle průzkumu CVVM z roku 2019 Merkelové důvěřuje méně než čtvrtina Čechů. Obrat v oblíbenosti přinesla migrační krize.

Čtěte také

To, že přístup kancléřky k řešení uprchlické krize její odkaz poškodil, si myslí i čeští europoslanci. Podle Ondřeje Kovaříka (zvolený za hnutí ANO) je problematická především její známá věta „to zvládneme“ pronesená v době, kdy tisíce uprchlíků a migrantů uvízli na rakousko-maďarských hranicích a vláda Angely Merkelové jim dojednala průchod na německé území.

„Ten výrok byl nadmíru nešťastný a do jisté míry to byl přešlap, protože dovolil řadu interpretací, které vedly napříč Evropou k nárůstu populistických proudů,“ myslí si Kovařík.

Podle europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) Merkelová svým postupem popřela platná pravidla: „Souhlasím, že její reakce na migrační krizi způsobila řadu dezinformačních kampaní, které o ní vytvořily nepěkný obraz. Myslím si, že to byla černá tečka na celkové práci, kterou odvedla,“ říká Šojdrová.

Zasahovala v dobách krize

Celkově ale europoslanci hodnotí otisk Merkelové v unijní politice pozitivně, a to včetně uzavření dohody s Tureckem, která pomohla uprchlickou krizi ukončit. „Zasahovala v dobách krize, všichni vždy poslouchali, co Angela Merkelová řekne. Pro mě je velmi úspěšná krizová manažerka,“ hodnotí Šojdrová.

Čtěte také

Obraz Angely Merkelové se podle Kovaříka může v Česku do budoucna zlepšit: „Myslím si, že se nacházíme pod dojmem aktuálních událostí. V dlouhodobém horizontu si umím představit, že to hodnocení bude lepší a do jisté míry k tomu může přispět, i když si to nepřeji, že její případný nástupce může v některých ohledech působit výrazně kontroverzněji, než si dnes umíme představit,“ očekává Kovařík.

Co bude odchod Angely Merkelové z politiky znamenat pro integrační projekt znamenat? A jak Česko při vyjednávání v Evropské unii ovlivní možný příklon příští německé vlády směrem doleva? Odpovědi hledá nové vydání pořadu Evropa Plus. 

autor: Viktor Daněk
Spustit audio

Související