European Voice: Jourové se přesvědčit nepodařilo

2. říjen 2014

Nejen domácí média věnují pozornost včerejšímu vystoupení české kandidátky na post v Evropské komisi Věry Jourové. Pod titulkem Jourové se přesvědčit nepodařilo hodnotí její šance web vlivného listu European Voice.

Rozhodnutí o jejím osudu tak bylo odloženo na počátek příštího týdne.

Komentář připomíná, že Jourová dostala od šéfa komise Jeana-Claudea Junckera rozsáhlé portfolio spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti pohlaví. „Rozsah témat, s nimiž bude mít co do činění, je možná příliš různorodý na to, aby se v nich mohla v této chvíli plně angažovat.“

Nepodařilo se jí údajně nabídnout konkrétní závazky tam, kde to bylo potřeba. „Abychom k ní byli spravedliví: Otázky se často týkaly mnoha témat najednou, a tak pro ni bylo složité nabídnout v krátkém čase, který měla k dispozici, uspokojující odpovědi,“ uvádí European Voice.

Čtěte také

Často prý tak opakovala fráze, jako ty o potřebě omezit zbytečnou legislativu či o nutnosti obnovit důvěru občanů. Skutečně jasné přísliby ale chyběly.

Ze závěru jejího vystoupení bylo podle listu patrné, že si Jourová tento problém uvědomuje, když řekla, že je spíše političkou než úředníkem, což mělo vysvětlovat „nedostatek podrobných odpovědí“.

Na konci slyšení Jourová uvedla, že chtěla ukázat, jakou osobou doopravdy je. „Je ale nepravděpodobné, že europoslanci získali o její osobnosti jasný dojem,“ čteme na serveru European Voice.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio