Eurasie je kolébkou člověka, ne Afrika

8. červen 2011
Monitor

Eurasie byla zřejmě obydlena lidmi ještě před tím, než se v Africe objevil Homo erectus. Naznačují to úlomky kamenných nástrojů z Gruzie.

Člověk vzpřímený alias Homo erectus vznikl Africe, odkud kolonizoval Evropu a Asii. Tomuto učebnicovému scénáři nyní odporují nové nálezy z gruzínského naleziště Dmanisi. Mezinárodní tým archeologů zde objevil odštěpky, které vznikají při výrobě kamenných nástrojů, ve vrstvách sedimentů starých až 1,85 milionu let. Toto datování je kořenem celého problému: až dosud antropologové předpokládali, že Homo erectus vznikl v době před 1,78 až 1,65 miliony let - tedy poté, co obyvatelé Dmanisi vyrobili své kamenné nástroje. Navíc se zdá, že oblast byla lidmi obývána po dlouhou dobu. Celkem 122 kamenných artefaktů nebylo koncentrováno jen v jedné vrstvě, ale roztroušeno ve vrstvách starých 1,85 až 1,77 milionu let.

Populace lidí vyrábějících nástroje se vyskytovala na pomezí Evropy a Asie tedy velmi časně, tento fakt naznačuje, že místem vzniku člověka vzpřímeného mohla být spíše Eurasie než Afrika. Fosilní nálezy bohužel žádné vodítko neposkytují – fragmenty kostí ze stejných vrstev jako kamenné odštěpky se nepodařilo identifikovat. Není tedy jisté, jestli obyvatelé Dmanisi vůbec patřili k druhu Homo erectus. Problém však zůstává, protože podle současných teorií by v době před 1,85 milionu let lidé neměli existovat jinde než v Africe. Autoři studie spekulují, že někteří předkové člověka vzpřímeného mohli odejít do Asie a Evropy, tam prodělat část své evoluce a pak se zase vrátit do Afriky.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.