Eugen Löbl měl štěstí. Byl souzen se skupinou Slánského, ale dostal „jen“ doživotí

2. prosinec 2022

Ekonom Eugen Lőbl působil po druhé světové válce jako náměstek ministra zahraničního obchodu. V roce 1949 byl zatčen a v politickém procesu skupiny Rudolfa Slánského v roce 1952 odsouzen za „velezradu, vyzvědačství a sabotáž“. Na doživotí.

Eugen Lőbl byl členem KSČ od počátku 30. let a za druhé světové války působil v londýnském exilu v různých funkcích. Měl vlastně štěstí – ze 14 obviněných ve Slánského procesu přežili s doživotím pouze tři, ostatních 11 bylo oběšeno…

Čtěte také

Nejstarší nahrávkou jeho hlasu je paradoxně rozhlasový záznam výslechu před pankráckým soudem z 23. listopadu 1952.

Kromě úvodní pasáže z výpovědi, kterou se obžalovaní museli naučit nazpaměť, zazní v pořadu i Lőblovo „představení“ hlavním žalobcem Josefem Urválkem v úvodu procesu.

Po propuštění na amnestii v roce 1960 pracoval Eugen Lőbl nejprve jako skladník a po své rehabilitaci v roce 1963 jako ředitel banky. V druhé polovině 60. let se podílel na přípravě ekonomické reformy.

Terč propagandy

V roce 1968 připravoval rozhlasový reportér Karel Kyncl s řadou postižených obsáhlý materiál k politickým procesům 50. let. Tyto nahrávky byly odvysílány až po roce 1989.

Z obsáhlých Lőblových odpovědí na Kynclovy otázky je vybráno několik klíčových pasáží. Další zařazené ukázky z roku 1968 pocházejí z nahrávky jedné z mnoha tehdejších veřejných diskusí a z dobového rozhlasového zpravodajství.

Čtěte také

Po sovětské okupaci a nástupu normalizace Eugen Lőbl v roce 1969 emigroval a následně působil na různých západních univerzitách a publikoval řadu knih.

V roce 1970 poskytl rozhlasové stanici Svobodná Evropa sérii rozhovorů o svých ekonomických i politických názorech, což uslyšíte v pořadu.

Po svém odchodu z Československa se stal Eugen Lőbl terčem komunistické propagandy – v letech 1973 a 1974 dokonce ve dvou pořadech z cyklu A léta běží. Také z nich vybíráme několik ilustrativních pasáží.

Eugen Lőbl zemřel ve Spojených státech v roce 1987, na konci 70. let se s ním setkal student a budoucí americký novinář Jolyon Naegele a jeho krátká vzpomínka na toto setkání je poslední nahrávkou.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související