EU uvalila clo na americké zboží. Jediné, co se dá předvídat, je to, že se Trump zachová nepředvídatelně, říká náměstek Bärtl

22. červen 2018

Evropská unie od pátku zavádí odvetná 25% cla na dovoz vybraného amerického zboží v hodnotě 2,8 miliardy eur (zhruba 72 miliard Kč) za rok. I vám tak zdraží americké výrobky, ale prý jen ty luxusní.

Celkový seznam zboží má skoro 20 stran. Najdete na něm ocelářské výrobky (motorové čluny, lodě) i legendární motorky Harley-Davidson. Pak třeba pomerančové džusy, brusinky, rýži nebo tabák a často skloňovaný Kentucky Bourbon. V neposlední řadě budou dražší americké textilní výrobky (trička nebo džíny). Nic není náhoda, a ani toto spotřebitelské zboží nebylo vybráno jen tak…

Z dostupných informací totiž vyplývá, že si od jejich zatížení cly EU slibuje vytvoření politického nátlaku na americkou administrativu. Pocházejí totiž ze států vlivných republikánů a ohrožení tamních pracovních sil by tak mohlo obměkčit i Bílý dům.    

Zdraží pouze luxus

Tomáš Sedláček: Trumpovi už nejde jen o blaho Ameriky, ale o rozvrat Evropy a nově i G7

Tomáš Sedláček

Napjatá atmosféra kanadského summitu ekonomicky nejvyspělejších zemí G7 si zaslouží i komentář ekonoma, vysokoškolského pedagoga a dřívějšího poradce našich ministrů a prezidentů Tomáše Sedláčka.

„Odvetná opatření ze strany Evropské komise byla připravena tak, aby měla co nejmenší dopad na zpracovatele a spotřebitele členských států,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu (MPO) Vladimír Bärtl. „I my v Česku jsme předem posuzovali, jestli to neohrozí naše firmy. Dospěli jsme k názoru, že se cla budou víc týkat spotřebitelů než firem. Mezi výrobky nově zatížené cly jsme nenašli žádnou položku, kde jsou dovozy z USA nějak dominantní,“ vysvětluje.

Nejvýraznější jsou prý části ocelových potrubí, kterých české firmy loni dovezly za dva miliony eur. To ale podle náměstka tvoří pouhou čtvrtinu celkových republikových dovozů. „Cla jsou teď uvalena hlavně na luxusní spotřebitelské zboží s pro nás nevýznamnými objemy dovozů. Neměli bychom tím být nějak významně ohroženi,“ předpokládá.     

Jak moc postihla české firmy americká cla na hliník a ocel, která platí už od března? „Trh ve Spojených státech pro nás představuje asi 5 % celkových vývozů, což je asi 200 milionů eur ročně. Opatření dopadla spíš na ty české firmy, které v USA vytvářely z dovozu od nás i z EU další komponenty. Už dnes americká administrativa eviduje žádosti na výjimky 20 tisíc produktových komponentů. Je otázka, jestli jim celý systém nezkolabuje dominovým efektem. Navíc, když cena hliníku a oceli v USA už teď stoupla o 40 %.“ Co bude dál?

Co dál? Kdo ví...

Za tři čtvrtě roku EET rozdala finanční a celní správa pokuty za téměř 19 milionů korun

EET (ilustrační foto)

Finanční a celní správa rozdaly za porušení zákona o elektronické evidenci tržeb, který už platí tři čtvrtě roku, pokuty v celkové výši 18 773 800 korun. Nejčastějším zjištěným přestupkem bylo nevystavení účtenky. Osm podniků dokonce kvůli závažnému porušení zákona zavřely. Provozovatelé totiž neměli pokladny nebo autentizační údaje.

I náměstek MPO se trochu obává nebezpečí dalších kroků ze strany Spojených států. „Jediné, co jde u současné americké administrativy předvídat, je, že se zachová zcela nepředvídatelně. Některé jejich kroky mají víc znaky impulzivnosti než nějakého analytického myšlení. A myslet musíme i na to, že Američané už koncem května zahájili další vyšetřování podle jednou uplatněného článku u hliníku a oceli. Tentokrát ale u automobilů a jejich součástek. Tady je ale deklarovaná národní bezpečnost opravdu velmi vágní,“ dodává náměstek Bärtl.   

Za rozhodnutím EU stojí i český Svaz průmyslu a dopravy. EU prý postupuje plně v souladu s pravidly WTO (Světové obchodní organizace), ale na krok USA pouze reaguje a nevyhrocuje situaci. Pokud Spojené státy ustoupí, tak podle prohlášení Evropské komise zruší EU odvetná opatření téměř okamžitě.

Spustit audio

Související