EU bojuje proti klimatickým změnám

11. srpen 2008

Boj proti klimatickým změnám a využívání obnovitelné energie. Taková jsou témata dnešního vydání pořadu Informace z EU, ve kterém se ohlédneme za uplynulými měsíci.

Evropská komise v lednu schválila rozsáhlý balíček návrhů, s jejichž pomocí budou realizovány závazky Evropské rady v rámci boje proti klimatickým změnám. Přijatá opatření si kladou za cíl snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o 20 % oproti úrovni z roku 1990, dále zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energií v celkové spotřebě EU na 20 % a zvýšit energetickou účinnost v Evropě o 20 %. Tento klíčový legislativní balíček představil na mimořádném plenárním zasedání v Bruselu předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Komisařka pro regionální politiku Danuta Hübnerová na únorové tiskové konferenci sdělila, jaká je politika Evropské unie v oblasti obnovitelné energie pro roky 2007 až 2013. Komise chce pomoci členským státům vhodně a včas do energie investovat. Chce také fungovat jako zprostředkovatel při sdílení znalostí v oblasti energie mezi jednotlivými evropskými regiony.

Informace z EU vysíláme dnes ve 23.00.

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.