Etiketa není nic kodifikovaného. Naopak. Je to něco jako řeka, která mění tvar, míní lektor Daniel Šmíd

11. duben 2022

„Etiketa nám říká, že upozornit někoho na prohřešek proti etiketě, je samo o sobě prohřeškem proti etiketě. Mnohdy dokonce větším. Protože se tak povyšujeme nad člověka, kterému se stalo ve většině případů nechtěně faux pas. A přešlapy hrubšího zrna zřejmě souvisejí s neznalostí, nebo ji člověk nedokáže používat v praxi, což je vždy omluvitelné. Není důvod, abychom se na takové lidi zlobili,“ popisuje mentor a specialista na etiketu Daniel Šmíd.

Čtěte také

Pokud jde o slušné chování, tak často selháváme už v základech. „Jde o to požádat a poděkovat,“ míní.

A dodává: „Pokud pojedete vlakem, můžete si poslechnout, kolik z cestujících poděkuje za to, že jim průvodčí nebo vlakový personál zkontroluje jízdenku. Můžete se zaposlouchat, kolik z nich odpoví na pozdrav vlakového personálu. Můžete se zaposlouchat v restauraci, v kavárně, v bistru a kolik lidí řekne: Děkuji, když dostane tu svoji skleničku na stůl,“ přidává příklad našeho chování.

K dětem jako k dospělým

Mentor pak doporučuje, abychom se k „nevychovaným“ dětem chovali jako k dospělým, pokud například skáčou po vaší sedačce nebo dělají z vaší postele trampolínu.

„Bylo by dobré, abychom k nim hovořili jako s dospělými. Nepovažovat je za děti, ale ,pasovat je‘ v té situaci do dospělé role a nabídnout jim alternativu. Nesekýrovat, nezakazovat, možná nekřičet, ale nabídnout jim alternativu, která by je teoreticky mohla bavit,“ radí Šmíd.

Čtěte také

A připojuje další osobní zkušenost: „Byl jsem před dvěma dny v obchodě, kde si dvě mladé dámy vybíraly nějaké věci a hovořily velmi sprostě. Na dvě mladé dámy, řekl bych až příliš. Většina přítomných se na ně dívala a nechala je být. Já jsem našel důvod požádat je, aby ta sprostá slova nepoužívaly. Stalo se.“ Jen se na lektora podívaly, nepoděkovaly a jestli jim bylo trapně, to lektor ale netuší.

„Jde v podstatě o to, abychom lidem kolem sebe způsobovali příjemné soužití, komfortní život. Abychom jim svým vlastním chováním a projevy ,neotravovali‘ život a byli pro ně možností, jak trávit vlastní život v klidu. Proč bych já měl ,trpět‘ tím, že někdo bude u jídla mlaskat?“

I etiketa se v průběhu let vyvíjí. To, co bylo dřív považováno za slušnost, už teď není – a takových vzorců chování bylo podle Šmída plno. „Etiketa není nic kodifikovaného, co by se v čase neměnilo. Naopak. Je to něco jako řeka, která mění tvar.“

Čtěte také

„Jako příklad uvedu garde, což zažila ještě před x lety i má maminka. Jít sama někam do společnosti, to bylo nepřijatelné. Dnes ale garde nepovažujeme za nutné.“

„Jistým způsobem to praktické bylo, protože v té době bylo také vhodné se sám/sama nepředstavovat. Nebylo to uznávané jako něco, co by bylo dostatečně střídmé. Tehdy bylo žádoucí, aby vás někdo představil – to znamená, ,ten‘ nebo ,ta‘ garde vám umožňovala do té společnosti vejít a být tam,“ uzavírá.

Celé Hovory Naděždy Hávové najdete v audiozáznamu.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související