Erri De Luca: Obnažená příroda. Silný příběh o umění, životě člověka mezi lidmi i o podstatě náboženství

S převáděním běženců horskými průsmyky je konec, jeho úkolem je teď restaurovat vzácnou sochu Krista – vrátit ji úplné nahotě. Román o umění, životě člověka mezi lidmi i o podstatě náboženství od současného italského spisovatele Erriho De Lucy čte Jiří Hromada. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Jiří Hromada
Připravil: Petr Gojda
Překlad: Kateřina Vinšová
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 1. 4. 2021
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Ve svém románu Obnažená příroda (z roku 2015) představuje italský spisovatel Erri De Luca příběh řemeslníka, jehož úkolem je restaurovat vzácnou sochu Krista. Původní dílo v dobách pruderie zahalila bederní rouška, kterou je třeba odseknout a znovu sochu vybavit chybějící mužskou částí. Úkol, který by se mohl jevit jako provokace, je ve skutečnosti velmi poučeným dialogem s křesťanskou, ale také židovskou a muslimskou náboženskou tradicí.

Kromě toho nám román také zprostředkovává setkání s příběhem protagonisty – zralého, houževnatého horala a horolezce, který převáděl uprchlíky přes hranici, selsky moudrého bezvěrce, který se stane sekulárním učedníkem sochy. Poslouchat ho budeme poprvé ve velikonočním týdnu letošního roku v podání Jiřího Hromady.

„Je to příběh, který znám od přítele sochaře, který takovou zakázku skutečně pro jeden kostel dělal. Ale ten příběh mě napadlo sepsat až teprve, když mi došlo, že ukřižování v dobách Říma skutečně probíhalo s nahými odsouzenci. A v prvních dobách křesťanství, až do Michelangela a Donatella, bylo běžné zpodobovat nahé Kristovo tělo,“ uvedl v rozhovoru pro Týdeník Rozhlas při příležitosti rozhlasové premiéry autor.

Erri De Luca (1950) je u nás znám právě románem Obnažená příroda a dále knihou Boží hora, představující jakýsi portrét města Neapole. Na svém kontě má úctyhodnou řádku románů, dalších prozaických děl, esejistických knih, scénářů, her, básní. Mimo jiné je nositelem Evropské ceny za literaturu a v Itálii je také známý jako politický aktivista. V posledních letech své společenské i umělecké angažmá spojuje v Nadaci Erriho De Lucy, která mimo jiné podporuje talentované přistěhovalce k rozvíjení vlastního uměleckého výrazu, ale v době pandemie také mimo jiné přišla s internetovým projektem Dekameron2020.

autor: Petr Gojda
Spustit audio