Erik Best: Volby vyhrál Zeman

18. říjen 2016

Politické strany mají komerční zájmy. A fakt, že je upřednostňují, rozhodl podle Besta poslední volby. Jejich výsledek bude mít vliv na přímou volbu prezidenta.

„V krajských volbách měly dobré výsledky strany, které obsahují Zemanovy voliče,“ říká Erik Best. „Vyhrál tak nakonec Zeman. I když nekandidoval. A druhé kolo senátních voleb to jenom potvrzuje. Protože Babiš je ten, kdo bude muset požádat o pomoc Miloše Zemana a ne naopak.“

Americký novinář naráží na budoucí prezidentské volby. „Miloš Zeman chce být znovuzvolen a chce odstranit Bohuslava Sobotku. Svým způsobem chce převzít ČSSD.“ Sobotka totiž chce o kandidátovi na prezidenta hlasovat ve stranickém referendu.

Dilema ČSSD

Milan Chovanec a Jiří Zimola ale otevřeně podporují Zemana. Chovanec ale taky dal jasně najevo, že si sám Zeman musí vybrat, s kým se spojí. Jestli s ČSSD, nebo s Babišem. „Chovanec chce z politiky odstranit Babiše a Zeman Sobotku.“


Ze strany Sobotky, Špidly a Prouzy je tu snaha vytvořit tzv. Novou ČSSD a chtějí získat voliče Zelených. Bělohradský chce opustit tradiční voliče, což jsou podle něj penzisti, neúspěšní a nespokojení. Zimola chce naopak tradiční voliče. A Chovanec je mezi.

Klíčové podle Besta bude už jen Zemanovo rozhodnutí, kdy k odstranění Sobotky má dojít. A taky kdy ve „firmě ČSSD“ dojde k rozkolu mezi politickými a obchodními zájmy. Třeba jako v případě návštěvy dalajlámy. „Sobotka se nesetkal s dalajlámou, protože ČSSD má obchodní zájmy v Číně.“

Kšefty místo potřeb voličů

Právě střet zájmů ve volbách převálcoval to, co chce volič. „Myslím, že odbory momentálně lépe zastupují voliče ČSSD než samotná ČSSD.“ ČSSD získala v krajských volbách asi 15 %. Přesto je to druhá nejsilnější strana: bude mít několik hejtmanů, koalice v 8 krajích a zůstal jí největší senátorský klub.

Andrej Babiš s čerstvě zvolenými senátory

Pro ANO hlasovalo 21 %, pětina voličů. Výjimečnou pozici má po volbách KDU-ČSL. „Ale bude teď muset opustit ty tradiční taktiky, které používají hlavní strany. Zní to banálně, ale musí mít na prvním místě voliče a ne kšefty.“ Výsledky ANO jsou totiž prý výjimka.

autoři: zis , Erik Best , rota
Spustit audio