Erik Best: O co jde v Olomoucké kauze? O ovládnutí policie. Operace Vidkun byla politická chyba

3. listopad 2015

Ivan Bílek končí v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Na jeho hlavu se snesla ostrá kritika kvůli tzv. Olomoucké kauze. Proč tak najednou všichni chápou, že Bílek selhává?

„Spíš než o válku policistů tu jde o válku politiků,“ myslí si novinář Erik Best. „Na jedné straně Andrej Babiš, na druhé Milan Chovanec a někde uprostřed byl pan Bílek a shodou okolností i premiér Sobotka.“ Bílek je totiž podřízený právě premiérovi.

Babišův vliv

GIBS byla úmyslně vydělena z ministerstva vnitra a odstřihnuta od policie. Z úřadu byl Bílek ale nakonec vyštván Babišem a Chovancem. „Babiš velice dobře pochopil, o co jde v Olomoucké kauze. O ovládnutí policie. Otázka je, do jaké míry to byl cíl od začátku. A jestli za tím celou tu dobu nestál Babiš.“

Babiš chtěl Bílkovu rezignaci už první den. Na rozdíl od Chovance. Ten prý až na poslední chvíli pochopil, o co Babišovi skutečně jde. A protože on sám nechtěl být odstraněn, tlačil na Bílka. Nakonec právě Chovancův tlak byl tím rozhodujícím pro Bílkovu rezignaci.

Důkazy chybí

„Nemáme konkrétní důkaz, že by se Bílek v Olomoucké kauze nechoval tak, jak měl. Mediální tlak je ale takový, že si dnes každý myslí, že byl špatný ředitel.“ Důvody zatím nebyly přesně artikulovány. Poslanec Daniel Korte, stálý člen pro kontrolu GIBS, dokonce před pár dny řekl, že nevidí potřebu Bílkovy rezignace.

Sami poslanci spekulují, že Babiš chce mít na GIBS svého člověka. Aby si zajistil beztrestnost. „To jsou docela silná slova,“ hodnotí Best. Zatím je nejasné, kdo bude novým šéfem GIBS. Oficiálně by ho měl jmenovat premiér na návrh vlády.

Tlak na ČSSD

„Babišova Mladá fronta dnes na první stránce napsala, že při současných zvyklostech by právo na jmenování šéfa GIBS měl mít jiný koaliční partner než ten, kdo má ministerstvo vnitra.“ Podle Besta je to evidentní tlak na ČSSD, aby umožnila Babišovi jmenovat nového šéfa.

Nakonec tak prý jde v celé kauze o to, kdo bude mít vliv na policii. „Nejsem si jistý, kdy to začalo. Ale myslím, že to poznáme brzy. Bude zajímavé sledovat i to, kdo mezitím bude GIBS řídit,“ dodává Best.

Kdo by měl dohlížet na BIS, GIBS, Kobru? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Erik Best , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.