Erik Best: Máme nové důkazy o teroristických útocích z 11. září 2001?

11. září 2017

Věděla FBI o útocích na newyorská dvojčata dva roky dopředu? Pomáhalo s nimi velvyslanectví Saúdské Arábie? Přinesou žaloby Američanů další fakta? A podaří se někdy odhalit identitu 1112 obětí?

Šestnáct let po teroristických útocích na New York má vzpomínka na oběti další význam. „Loni totiž americký kongres schválil zákon, podle kterého může každý občan USA zažalovat cizí stát, který podle jeho názoru pomáhal spáchat teroristický čin,“ říká americký novinář a vydavatel Erik Best.

Dřív měly cizí státy imunitu a jednotlivec je zažalovat nemohl. Nyní žalobu na Saúdskou Arábii podala už nejméně tisícovka rodin. „Podle mých informací Arabové měli dokonce utratit až 25 milionů dolarů, aby zákon zablokovali. Ona se s ním otevírá Pandořina skříňka.“ S žalobami se totiž objevují nová fakta.

Nová fakta?

Samotná FBI nedávno zveřejnila 18 ještě nepublikovaných fotografií. „Já už ale takových 10 let tvrdím, že to ještě může být velká rána pro samotnou Ameriku. Je tam tolik nevyjasněných otázek… Jen čekám, kdy někdo přijde s otázkou, jestli se o teroristických útocích taky dopředu nevědělo.“

Nasvědčuje tomu další nedávno publikovaná informace, že velvyslanectví Saúdské Arábie pomáhalo s testem útoku. „Zkoušeli to prý dva roky před 11. zářím. Člověk se ale musí zamýšlet i nad tím, odkud tyto důkazy pocházejí a jestli jsou vůbec důvěryhodné,“ upozorňuje Best.

Vědělo se o útoku dopředu?

„Věděla o útocích FBI dva roky dopředu? Tahle otázka nakonec může pěkně zahýbat i s finančními trhy.“ Útoky 19 teroristů islamistické al-Káidy Usámy bin Ládina stály život 3000 obětí. Dalších 160 záchranářů později podlehlo onkologickým nemocem po nadýchání karcinogenů v plamenech budov. Stále zbývá identifikovat 1112 lidí.

Logo
autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio