Erik Best: Andrej Babiš ve sporu o policii nakonec prohraje! Vládu ale určitě neopustí

15. červen 2016

Je současná vládní krize kolem reorganizace policie opravdu tak vážná, že by se mohla rozpadnout vláda? Jedná se o mocenský spor, který rozhodne parlamentní volby 2017, nebo jde o skutečný boj o policii?

„Pokud si ANO Andreje Babiše myslí, že se proti němu chtějí spojit takzvané demokratické strany (jak říká TOP 09), musí v současné vládě zůstat,“ myslí si Erik Best. „ANO je v nejvážnější situaci od svého založení v roce 2011. Koaliční boj je evidentní. Kdo vyhraje, má křeslo příštího premiéra.“

Podle Besta ČSSD konečně pochopila, že Andrej Babiš má velký vliv na policii, a chce mu to vzít. „O Babišově roli píše už kniha expremiéra Mirka Topolánka, podle které jde jeho kamarád a lobbista Marek Dalík do vězení na čtyři roky. Důvodem je přeskupování politických a podnikatelských sil v zemi.“

Topolánek varuje

Topolánek podle Besta řekl velice jasně, že Babiš má výrazný vliv na státní zástupkyni Lenku Bradáčovou i na bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. Pozor by si prý měl dávat i prezident Miloš Zeman a Babišovi jen tak nedůvěřovat.

„Jako bývalý premiér asi ví, o čem mluví. Ale možná, že je to jen varování pro šéfa ANO, aby dal ruce pryč,“ dodává Best. Koaliční smlouva ve sporu o policii dává za pravdu spíše ČSSD a ministru vnitra Milanu Chovancovi. Z toho Best vyvozuje, že Babiš nakonec prohraje. Vládního křesla se ale nevzdá.

03190484.jpeg

Co bude dál?

„ANO nemá nejmenší důvod vládu potopit.“ Rozpad koalice každopádně nemusí znamenat předčasné volby. „Premiér Sobotka může vládnout dál s nepřímou podporou opozice.“

Miroslav Kalousek už také prohlásil, že pokud by se ve Sněmovně o budoucnosti vlády hlasovalo, tak poslanci TOP 09 zřejmě opustí sál. Nechce totiž, aby prezident mohl (v tomto volebním období) jmenovat nového premiéra.

Průzkum -Důsledky odchodu Roberta Šlachty z ÚOOZ podle těch, co o kauze aspoň slyšeli

Jak vidí americký novinář předvolení prezidentský boj v USA? Ovlivní výsledky masakr ve floridském gay klubu? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio