Erik Best: Amerika ustupuje ze svých pozic. A Rusko? To cítí krev

14. říjen 2015

Ustupuje americký prezident tomu ruskému a přenechá Putinovi válku v Sýrii? Podle amerického novináře to tak opravdu teď vypadá. Navíc se už nahlas mluví o větší úspěšnosti ruských zásahů.

„To, že do bojů proti takzvanému Islámskému státu vstoupilo Rusko, oslabuje pozici Spojených států na Blízkém východě,“ říká Erik Best. Hlavním důvodem úspěšnosti Ruska je vzájemná dohoda s Íránem a Irákem, navíc za tiché podpory Číny.

Správná strategie Ruska?

Je to najednou velká síla proti Spojeným státům, která zatím funguje. Nejen z ruských, ale i amerických novin se tak dnes můžete dočíst, že Rusko zřejmě zvolilo správnou strategii.

„Amerika je v tom boji evidentně oslabena, a tak vznikl prostor pro někoho dalšího. Je to klíčový moment pro Moskvu a Čínu, které tak mohou tvrdit, že jednopolární systém, který tady trvá zhruba 25 let, už není ten správný.“

Amerika ustupuje

Na ústup USA z hlavní role světové politiky ukazuje podle Besta i útok amerických letadel na nemocnici v Afghánistánu. „Zaútočili záměrně, ne omylem. Takovou chybu totiž armáda dnes udělat ani nemůže. Prostě tam byli teroristé, které chtěli zabít. Pak začali couvat a odmítli přiznat, že jim vedlejší ztráty v podobě smrti civilistů stály za to.“

Čtěte také

Přiznání k různým „nepovedeným“ útokům jsme v minulosti slyšeli mnohokrát. Teď ale Bílý dům několikrát změnil své stanovisko a nakonec se Barack Obama omluvil. „Tady je hodně důležité vidět, že americká vláda nemůže a nechce veřejně přiznat vlastní strategii a taktiku. To ale znamená, že opravdu klesá moc Ameriky.“

Stojí Rusko za uprchlickou vlnou?

Pozor na informační válku! Posledních pár dní se totiž hovoří o tom, že pokud bude Rusko v Sýrii úspěšné, vydá se na cestu do Evropy ještě více lidí. „Někdo dostal pokyn rozšiřovat, že Rusko platí autobusy, které vozí uprchlíky do Evropy, a tím ji oslabuje. To je ale jen holá americká propaganda,“ varuje Best.

Cílem Moskvy je udržet u moci Asada. Na snímku vojáci Syrské armády

Putin cítí krev

Podle ruského bezpečnostního analytika prý Západ stále nedokáže pochopit, že Rusové s ním dnes nehrají poker, ale šachy. Jaký bude další krok? „Pokud Putin cítí krev, tak jen tak nepřestane. Zkusil to tak na Krymu a prošlo mu to. Je jasné, že Krym Rusku zůstane. Už ani nikdo neprotestuje.“

A když se ohlédneme, tak i na Ukrajině dosáhl svého. Dnes se tam stále bojuje a klid tam ještě dlouho nebude. „Pro Putina je tak velký úspěch, že Ukrajina nebude v brzké době přijata do EU a NATO. A o to mu šlo,“ dodává Erik Best.

Jak se dívá na předběžné výsledky vyšetřování pádu letadla na Ukrajině? Jak na skandál koncernu VW nebo na prostesty kolem připravované transatlantické smlouvy? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio