Energeticky soběstačná domácnost a AI pomocníci. Co frčí v technologiích?

12. leden 2022

Rozhovor s umělou inteligencí, lépe řečeno neuronovou sítí GPT-3, může být zábavnější než s člověkem. Online konferenční nástroje nemusí být nudné, ale můžou vypadat jako simulace vaší kanceláře v retro 8-bitové estetice. Nové videohry se znovu pokusí dobýt virtuální realitu a možná i trh s NFT a celé to budeme pohánět ideálně ze solárních panelů s výkonným bateriovým uložištěm. Vítejte v roce 2022.

Svět technologií je obrovský. Vždyť už druhým rokem je na planetě větší masa lidských výtvorů než biologické hmoty. Zorientovat se v něm není lehké, proto vám může pomoct náš přehled trendů v digitálních technologiích a chytrých řešeních, pravda z poměrně nezvyklých úhlů.

Podle filozofky a odbornice na umělou inteligenci Dity Malečkové bychom měli mluvit radši o rozšířené inteligenci, abychom si nedělali zbytečné vrásky z dystopického nahrazení člověka strojem. Takzvané neuronové sítě nám mohou pomoct s pracemi, které nejsou úplně záživné a hodné kreativního ducha.

„Většinou se jedná o generování novinových článků, které třeba shrnují výsledky sportovního utkání, může jít o chatboty, které komunikují se zákazníky, nebo pro autory může AI vytvářet rešerše,“ podává Dita Malečková možný výčet využití neuronových sítí při práci se slovem.

Čtěte také

Práce, které to umožňují, přesouváme s momentální vlnou omikronu znovu na home office. Podle Jana Böhma z Lékařů bez hranic jde o trend, který už částečně přetrvá, a to i s ohledem na klima. Mluvíme hlavně o mezinárodních týmech, které byly zvyklé často létat, aby se mohly sejít. Podobně o tom ale mluví i data Nicholase Blooma ze Stanfordské univerzity, podle kterých je pro pracovníky trvalé zavedení dvou nebo třech týdnů na home office ekvivalentem 10% navýšení mzdy.

 „Existují hezké konferenční platformy, jako třeba Gather Town, kde máte svého avatara, který ťapká po mapě, a kdykoli přijde k někomu dalšímu, tak se vám propojí videokonference. Znám firmy, které si do tohohle prostředí přesunuli své virtuální kopie kanceláře,“ nabízí promyšlenější konferenční nástroj Jan Böhm.

Jaké videohry trendují a na jakých technologiích se hrají? Proč je rok 2022 ve znamení přechodu na ostrovní systémy solárních panelů a bateriových uložišť? Jak chytrá je umělá inteligence a jak se se setkávají firmy na home officech? Poslechněte si celou anketu o technologiích v roce 2022.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.