Emmanuel Macron: Vyhořelou katedrálu Notre-Dame obnovíme do pěti let

18. duben 2019
Výrok týdne

Francouzský prezident Emmanuel Macron poděkoval hasičům za hrdinskou práci při zásahu v katedrále Notre-Dame. Řekl to v úterý ve svém večerním projevu z Elysejského paláce. 

Macron připomněl, že v dějinách Francouzi postavili města, přístavy a kostely. Mnoho z nich vyhořelo nebo bylo jinak zničeno během válek a revolucí. Vždy je ale opravili. Obnovit chce také pobničenou pařížskou katedrálu.

My jsme lidem stavitelským. Máme před sebou mnohé, co musíme vybudovat znovu. Samozřejmě vybudujeme i katedrálu Notre Dame. A bude ještě krásnější. Byl bych rád, kdyby se to podařilo do pěti let.

Požár na střeše významné památky vypuknul v pondělí krátce před 19. hodinou. Zničil většinu střechy, krov i 90 metrů vysokou věž z 19. století. Podle vyšetřovatelů vznikl požár neúmyslně a zatím nepředpokládají cizí zavinění. Obnova památky potrvá podle architektů několik let. Finanční dary na záchranu přislíbila už řada francouzských milionářů a velkých společností.

Výrok týdne analyzují Pavel Kodera z Národního technického muzea a Centra stavitelského dědictví v Plasích, Petr Janyška, odborník na Francii a bývalý velvyslanec a Eva Lebedová, politoložka z Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty UPOL.

autoři: Jan Burda , jpr
Spustit audio

Související