Elon Musk: Za 6 let bude připravená raketa na Mars, za 40 až 100 let tam bude kolonie

29. září 2016

Americký miliardář Elon Musk přiblížil na mezinárodním kongresu v Mexiku svou představu kolonizace Marsu. Za 40 až 100 let by podle něj mohl na rudé planetě žít více než milion lidí.

Společnost SpaceX už technologie potřebné k cestě na Mars vyvíjí. Vesmírná loď připravená k cestě by podle Elona Muska mohla být hotová za šest let. „Šlo by o dvoustupňovou raketu, přičemž by byla takových parametrů, jakou jsme tu vlastně ještě neměli. Měla by výšku 122 metrů při startu a startovací hmotnost přibližně 12 tisíc tun. To je asi 4x tolik, než měl Saturn 5, který vozil americké astronauty na Měsíc,“ srovnává odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl.

Raketa by vynesla svůj druhý stupeň do vesmíru, kde by čekal na dotankování pomocí kosmických tankerů. Když by byl natankovaný, tak by se vydal na Mars, kde by přistál s pomocí tepelného štítu a raketových motorů. Zde by si podle Přibyla své nádrže doplnil z marsovské atmosféry a pak by se systém zase mohl vrátit zpět na Zemi.

Podle představ Elona Muska by lidé na Marsu mohli dlouhodobě žít, ale podle Tomáše Přibyla panuje na planetě velmi nehostinné prostředí. „Za všechny nehostinnosti bych jmenoval silnou radiaci. Zatímco my tady na Zemi si žijeme pod příjemným ochranným deštníkem magnetosféry, která odklání drtivou většinu nebezpečného slunečního záření, tak Mars magnetosféru postrádá. Jeho povrch je grilován silným slunečním zářením – člověk na Marsu dostane patnáctinásobnou dávku radiace, než člověk na Zemi.“

Celou infrastrukturu k cestování na Mars je prý Elon Musk schopen vybudovat za 10 miliard dolarů, což je podle Tomáše Přibyla financovatelné ze zisku společnosti SpaceX.

autoři: vlk , jpr
Spustit audio