Elite: Ze skromných poměrů vyrostl punčochářský gigant

S nadsázkou by se dalo říci, že počátky punčochářského průmyslu v České republice stojí na páru upletených punčoch ve Varnsdorfu. Pletla je Maria Worm, byl o ně zájem a tak ji její muž, Julius Kunert, podpořil.

Zboží Marie Worm šlo dobře na odbyt, a tak si v roce 1907 koupila další stávek a zaregistrovala svou živnost na okresním hejtmanství v České Lípě. Julius Kunert při tom svou ženu finančně podpořil. V roce 1920 v sousedním městě Großschönau založil firmu Julius Kunert – „Strickerei und Krawattenfabrik“. Chtěl se tím vyhnout celním poplatkům, protože se chystal převážnou část svých výrobků prodávat na německé straně hranic. A právě v tomto bodě můžeme hledat počátek budoucího Kunertova impéria.

Vypráví: Jan Kovařík
Připravili: Jitka Škápíková, Jan Kovařík a Světlana Lavičková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Dominik Budil
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková

Kunertovo impérium

S příchodem světové hospodářské krize se ale situace na zahraničních trzích změnila a Kunert se podle toho musel zařídit. Závod v Großschönau zrušil a založil firmu novou, tentokrát ve Varnsdorfu. Tu ale zakrátko přenechal svému společníkovi a do třetice založil další firmu. Tak 23. května 1924 vznikla firma „J. Kunert a synové, továrny jemných punčoch, Varnsdorf“, nebo chcete-li „J. Kunert & Söhne, Wirkwarenfabriken, Warnsdorf“.

Kolekce punčochového zboží s vysokou kvalitou a velmi příznivou cenou nesla název Elite

Julius Kunert senior se stal ředitelem společnosti. Jeho syn Heinrich měl na starosti výrobu, druhý syn, Julius junior, pak zajišťoval obchodní stránku firmy.

Začínali s osmnácti zaměstnanci, kteří vyrobili tři stovky párů punčoch denně, po pěti letech už u Kunertů pracovalo na osm stovek lidí a produkce stoupla na patnáct tisíc párů za den.

Odvaha v nových materiálech

Kunert uměl pružně reagovat na novinky v punčochářském průmyslu. Ve svých laboratořích vyvíjel technologické postupy výroby a způsoby zpracování nových materiálů. A tak firma jako první začala vyrábět punčochy z umělého hedvábí Bemberg.

Kolekce punčochového zboží s vysokou kvalitou a velmi příznivou cenou nesla název Elite. Základ úspěchu spočíval v úzké specializaci v sortimentu výrobků. Řadu let firma vyráběla svůj standardní druh, sice ve stále větších sériích, ale jen ve třech velikostech a sedmi barvách.

Spolupráce s Baťou

Dalším prozíravým, dnes bychom řekli marketingovým krokem, bylo navázání spolupráce s firmou Baťa. Kunertovy výrobky se prodávaly v síti obchodů obuvnického krále pod reklamním sloganem ,,K Batově obuvi patří Kunertovy punčochy‘‘. 

Punčochy Elite se prodávaly také v síti obchodů Baťa

Když v době světové hospodářské krize razantně poklesla kupní síla domácího obyvatelstva, začala firma hledat odbyt na zahraničních trzích.

Svůj export orientovala především na Anglii a severské státy, dokonce založila pobočku v norském Oslu.

V Londýně si solidní odbytovou základnu zajistila tím, že navázala úzké obchodní spojení s firmou Marks and Spencer. A vyvážela své zboží i za oceán. Julius Kunert senior se brzy mohl honosit titulem ,,největší evropský výrobce punčoch‘‘.

Co bylo s firmou za druhé světové války? Kde se vzaly silonky a jak dopadly bratři Kunertové?

 

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související