Eliška Wagnerová: V roce 2016 se vyvinul nový fenomén – opozice v koalici

2. leden 2017

Jaké události se nám za pár let vybaví, když se řekne rok 2016? Kdyby se ohlížela Eliška Wagnerová, vybavil by se jí jako nejpozoruhodnější jeden fenomén domácí politiky, a sice opozice v koalici. „Ony v koalici vždycky bývaly neshody, ale teď to graduje do takových pnutí a takových dimenzí, které jsou nezdravé a je to až k prasknutí,“ říká.

Dvě podle průzkumů nejsilnější politické strany jsou spolu ve vládní koalici a zároveň jsou největšími soupeři. „Zmizel střet mezi levicí, kterou reprezentuje premiér a jeho strana, a pravicí, která je skutečně v opozici, ale ta pravice v opozici nehraje vůbec žádnou roli. Roli hraje jeho koaliční partner, tedy hnutí Andreje Babiše. To je něco, co tu opravdu nebylo,“ vysvětluje Wagnerová.


Ono to souvisí s osobností premiéra, s jeho silou. Pnutí v koalici byla vždycky, ale pokud byl premiér opravdu silná osobnost, tak je dokázal nějakým způsobem usměrnit, případně požíval přirozenou autoritu, tak ho ti koaliční partneři nakonec poslechli. ELIŠKA WAGBEROVÁ

Podle jejího názoru je to velmi špatně, protože se tím posouvá celá architektura ústavního pořádku a jednání v něm. V zájmu koaličních partnerů je situaci neřešit a předpokládá, že se to negativně zúročí nejspíš až po volbách.

Otázka roku 2016 ve světě – migrace

Ze světových událostí je podle Elišky Wagnerové nejdůležitější otázka migrace, která se Česka jako takového nedotkla, ale přesto hraje v domácí politice obrovskou roli, budí vášně a rozděluje obyvatele České republiky.

„Češi vlastní zkušenost nemají, ale pochopitelně média zprostředkovávají to, co se děje kolem nás v Evropě. Nechci být vnímána izolacionisticky, že beru jen to, co se odehrává u nás, to ne – musíme hledět na Evropu, ale pokud se na ni podívám, tak je paradoxní, že ty státy, v nichž je skutečně velmi negativní zkušenost s migrací, tak se k ní staví úplně opačně než my,“ zdůrazňuje Wagnerová.

Jak by měly zlepšit činnost zpravodajské služby? Před jakými největšími výzvami stojí Česko v roce 2017? A bude kandidovat na prezidentku? Poslechněte si celé Interview Plus s Eliškou Wagnerovou >>

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio