Eliška Balzerová

6. květen 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byla herečka Eliška Balzerová. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídaly o práci v divadle Na Fidlovačce, divadelním podnikání a zmínily se i o petici divadelníků proti grantům. Herečka také zavzpomínala na své spolužáky z JAMU, divadelní začátky a řeč přišla i na postavu doktorky Čeňkové v seriálu Nemocnice na kraji města.Ve středu 7. května bude hostem novinářka a moderátorka Michaela Jílková.

V úvodu herečka Eliška Balzerová zavzpomínala na studentská léta na JAMU v Brně. "Vzpomínají na nás v Brně docela hezky. Říkají o nás, že my jsme byli silný ročník," uvedla herečka a ze spolužáků připomněla například Janu Švandovou či Bolka Polívku. Dodala, že vedle herců studoval na JAMU současně i silný ročník režisérů. "Pracovali s námi od začátku jako s kolektivem - to bylo moc důležité. Divadlo je kolektiv a musí se naučit společně hrát. My si také hrdě stojíme za tím, že jsme byli první ročník, který vystupoval v tehdy založeném divadle Husa na provázku.

Tématem rozhovoru byla i petice divadelníků proti grantům. Eliška Balzerová ji nepodepsala. "Nepodepisuji něco, co neznám. Ke mně se nedostala," uvedla herečka s tím, že později ji ale přečetla, protože se jí to jako divadelníka týká. Problém je však podle Balzerové trošku složitější, než je v petici. "My už jsme otužilí, my víme, co je to být hozeni do studené vody. Naše divadlo bývalo před zavřením příspěvkové, pak z toho vypadlo a nyní je soukromé," uvedla herečka k financování divadla Na Fidlovačce. "Musím veřejně prohlásit, že Tomáš Töpfer si za ředitelování nebere ani korunu, já za vedení nadaci také ani korunu. Všechny peníze, které si vyděláme, si takzvaně vyhrajeme jen na jevištích. Za funkce si neplatíme, to by naše divadlo nemohlo přežít," dodala Eliška Balzerová.

Moderátorka Lucie Výborná se herečky zeptala, proč je tak málo vidět v českých filmech. "Po revoluci začala kinematografie žít svým vlastním životem - takovým soukromým. Producenti i režiséři se naučili shánět peníze pro své lidi. Ti také musí mít čas točit film, někam odjet. Já jsem tím divadlem hodně svázaná a hrozně mě to baví. Ale vznikly takové party lidi, kteří spolu pracují - a krásně. Chodím na ně do biografu ráda. Já po tom nějak netoužím a pokud po mně netouží nějaký režisér, tak se mu nemůžu přece vnucovat," řekla herečka. V závěru na sebe také prozradila, že zažívá šťastné období. "Jsem šťastná doma i na jevišti a myslím, že se to propujuje," dodala Eliška Balzerová.

Záznam celého rozhovoru s Eliškou Balzerovou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.