Elektronickou cigaretu kouří stále více dětí, nezapáchá a rodiče to tak téměř nepoznají

1. červenec 2017
Zprávy z

Mladí lidé stále častěji inhalují dým z elektronických cigaret. U těch starších jde třeba o výměnu za klasickou cigaretu. Mladší děti - a to i na prvním stupni základních škol - to berou jako módní trend. Své kamarády pak třeba baví tím, že vyfukují dokonalé kroužky. Rodina ani učitelé to nepoznají, elektronické cigarety nezanechávají žádný zápach. Stále se ale vedou diskuze o tom, jestli tělu neubližují také.

„Já vám to asi ukážu, jak dělám kroužky. Nasajeme do plic a budeme dělat 'O'. Vidíte, že mi to vůbec nejde a to je důvod, proč jsem vape trikové video nechtěl nikdy natočit,“ zní na ukázce videa s návodem na takzvané vapování.

Na Youtube jich děti najdou desítky a aktéři jim na nich ukazují jak vyfukovat dým z elektronických cigaret nebo z vaporizérů. Právě tenhle koníček vede podle odborníků k nárustu kuřáků elektronických cigaret v řadách dětí.

„Kejkle a kousky. Vyfukují dým ve světelných efektech s muzikou, klasická vyfukovací kolečka. A i u nás na to děti přišly, říkají tomu vapování. A je to zdá se pořád populárnější. Je žádoucí, aby pokud ty děti takhle blbnou, aby nepoužívaly náplně s nikotinem,“ říká Viktor Mravčík vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.

Jenže i náplně bez nikotinu můžou být problém, obzvlášť, když je vdechují děti, říká primář plicní kliniky fakultní nemocnice v Hradci Králové Vratislav Sedlák: „Na zdraví rostoucího dítětě vdechování spalin látek nejasného původu může mít špatný vliv a není důvod, proč by si na to mělo zvykat.“

Menší zlo

Přesné statistiky o tom, kolik dětí skutečně kouří elektronické cigarety, nikdo neeviduje. Můžeme proto vycházet ze dvou údajů. Z průměrného věku dětských kuřáků běžných tabákových cigaret v Praze - ten je aktuálně 10 let. A dále z dat Státního zdravotnického ústavu. Ten vede podrobné statistiky, které ukazují velký nárust. Zatímco v roce 2015 vdechovalo elektronický dým do plic 4,6 procenta dětí a mladých ve věkové skupině 15 až 24 let - v minulém roce už to bylo 10,7 procent. O účinku elektronických cigaret na zdraví člověka se pořád diskutuje, národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil ale říká, že jde o menší zlo.

„Vy jste říkala, jestli je to brané jako návyková látka. Je. Ale my se na to díváme z pohledu, že to je mnohem menší riziko a mnohem menší škoda než standardní běžné cigarety a z našeho pohledu je to menší zlo a je třeba to teď v rámci strategie podpořit. Určitě se to bere jako droga protože to většinou obsahuje nikotin. Rozšířilo se to jako nějaká modní sranda. S tím nemůžu souhlasit, je to propagace a podpora kouření,“ říká Vobořil.

Protikuřácký zákon se týká i e-cigaret

Kouření elektronických cigaret upravuje protikuřácký zákon, který vešel v platnost na konci května. Jejich uživatelé musí kouření na veřejných místech omezit také.

„Například na zastávkách veřejné dopravy, v nemocnicích, školách nebo na dětských hřištích,“ říká Štěpánka Čechová, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Na dotaz jestli se ministerstvo zaměří na kouření elektronických cigaret u mládeže v budoucnu, resort nereagoval. I přesto, že neexistují přesná čísla - terénní pracovníci a zaměstnanci škol potvrzují, že přibývá dětí kouřící elektronické cigarety.

autor: lam
Spustit audio