Elektronické volby a městské stránky v iŽurnálu

26. květen 2002
iŽurnál

Blíží se nám parlamentní volby, a tak není od věci mluvit o volbách budoucnosti - volbách elektronických. V několika zemích - nejdříve Itálii, pak Francii a Británii se takové volby s přímým využitím různých informačních technologií konaly. Jednou se volilo mobilem, podruhé měli voliči čipovou kartu, kterou se u urny prokazovali. Další část iŽurnálu je věnována stránkám měst a obcí a také pravidlům, která pro ně platí.

Blíží se nám parlamentní volby, a tak není od věci mluvit o volbách budoucnosti - volbách elektronických. V několika zemích - nejdříve Itálii, pak Francii a Británii se takové volby s přímým využitím různých informačních technologií konaly. Jednou se volilo mobilem, podruhé měli voliči čipovou kartu, kterou se u urny prokazovali. Konkrétní technické řešení je spíše otázkou budoucnosti, ale jednou to přijde. I o tom jsem mluvila s Pavlem Komárkem z Center internetu.

Pokud se na webech měst a obcí chcete zorientovat, potom si za základ vezměte adresu mesta.obce.cz. Server vzešel z databáze měst a obcí České republiky, najdete tam proto i tu nejmenší vesničku. K dispozici jsou vám kontakní informace a pokud internetová stránka existuje, jste od ní pouhý klik.

A stojí za to si prohlédnout aspoň stránky vaší obce. Možná ani netušíte, že obce informace na internetu zveřejňovat musí - a dokonce na jejich obsah existují předpisy. Úřadu pro veřejné informační systémy definoval povinné části stránek - kontakty, rozpočet obce, vyhlášky, výroční zprávu, pak také přehled řešení různých životních situací, jako je pořízení nové občanky.

Ale jak Jan Savický z webu obce.mesta.cz připomíná, ty standardy platí až od letošního léta, takže trocha času ještě obcím zbývá.

Jan Savický je ze společnosti, která vyhlašuje každý rok soutěž Zlatý erb o nejlepší internetové stránky města. Cenu veřejnosti udělenou sdružením BMI získaly tento rok stránky Městského úřadu Nové Město na Moravě - www.nmnm.cz - stránky jsou jednoduché, ale doslova přetékají praktickými informacemi. Na první stránce na vás číhají i prodejny otevřené v sobotu a v neděli.

A adresa těch dvou webů je www.wien.at a www.jihlava.cz.

První cenou soutěže Zlatý erb se mohou pochlubit stránky hlavního města www.praha-mesto.cz. Zajisté přispělo to, že stránky jsou opravdu pro každého - najdete tam členění magistrátu, elektronickou podobu úřední desky, adresy městských organizací, konkrétní návody na řešení některých situací. Z těch kuriozit třeba aktuální stav odbavování pořadových čísel na úřadu evidence řidičů nebo vozidel, ale také diskuzní klub.

Obvykle musejí být takové diskuze moderované, říkám mluvčímu magistrátu Martinovi Kupkovi, protože se tu objevují sprostá slova, nadávky.

Mluvili jsme také o tom, že návody k vyřízení některých úředních záležitostí najdete na stránkách. Lze ale něco vyřídit pouze elektronicky? Martin Kupka odpovídá, že ne, protože magistrát čeká na zavedení elektronického podpisu.

Pokud by se vám zachtělo takového virtuálního výletu do některých měst světa, podívejte se na www.cities.com. Z mapy si vyberete zemi a poté z měst. Kromě fotky je pro vás připraven krátký historický přehled, popis turistických zajímavostí a několik webových odkazů.

A jdeme do finále - výsledky minulé soutěže: Ti, kteří napsali, že o obezitě mluvíme, pokud má takzvaný body mass index hodnotu vyšší než třicet, měli pravdu. Ondra Holas z pražských Vinohrad od nás dostane předplatné časopisu Computer a Honza Galajda z Kladna knihu o počítačích od nakladatelství Computer Press.

Nová soutěž bude opět s Centry internetu, to znamená, že hrajeme o dva poukazy na počítačový kurz a hrneček od firmy Intel. Máte šanci je vyhrát, pokud nám napíšete, co znamená slovo plebiscit. Odpovědi posílejte na adresu izurnal@rozhlas.cz a připište, zda chcete poukázku nebo hrneček.

Příští téma: dětské webové stránky

autor: ark
Spustit audio