Elektronické recepty jsou zmetek. Máme důkaz, že systém nefunguje, tvrdí zástupce lékařů

19. prosinec 2017

Ještě na konci listopadu ujišťoval ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta Andreje Babiše, že SÚKL je připraven na elektronické recepty. Mezitím se Andrej Babiš stal premiérem a náběh eReceptů bude muset jeho vláda řešit jako jeden z prvních úkolů.

Už u toho ale nebude zmíněný Zdeněk Blahuta, který z osobních důvodů rezignoval. Může to ještě více zkomplikovat situaci kolem elektronických receptů?

Poslanec hnutí ANO Rostislav Vyzula i místopředseda Sdružení praktických lékařů ČR Václav Šmatlák si myslí, že to nehrozí. „Z pohledu funkčnosti a budoucnosti elektronického receptu to žádné komplikace nepřinese, pokud to naopak neumožní skutečně propracovat ten současný zmetek, se kterým se máme potýkat,“ říká Šmatlák.

Ten také trvá na tom, že je projekt nepřipravený a bylo by škodlivé ho od ledna spouštět. Nepochybují o tom podle něho ani odborníci z lékařských kruhů, ani z oboru IT. Poslanec Vyzula je ale i přes to stále zastánce elektronizaci, a to i v oblasti medicíny.

Nespolehlivý systém

„Nemyslím si, že by to byl úplný zmetek. Určité výhody jsou, ale mohly by nastat problémy – největší problém by byl, že se lékaři nebudou moci dostat do systému, nebo že když nepřistoupí na elektronické recepty, budou muset zaplatit pokutu až dva miliony korun. To odstraníme, pozměňovací návrh už jsme schválili ve výboru a je ve Sněmovně,“ upřesňuje Vyzula a dodává, že věří, že návrh projde.

Odstranění sankce Václav Šmatlák vítá, ale trvá na tom, že systém není spolehlivý: „Mám konkrétní příklad – jedná se o recept, který vystavila kolegyně na Moravě. Napsala elektronický recept, poslala ho do úložiště, pacientka se dostavila do lékárny a lékárníkovi se objevilo okno, které potvrzuje recept v úložišti pod stejným číslem, ale jednalo se o jiného pacienta.“

Podle poslance Vyzuly to je závažná věc, která se musí prošetřit a musí se zjistit, proč k tomu došlo, aby systém fungoval bez problémů.

autoři: bum , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.