Ekonomika zpomaluje kvůli Číně, na příchod krize to nevypadá, tvrdí člen rady ČNB Michl

15. únor 2019

Růst české ekonomiky loni zpomalil na 3 % ze 4,5 % v roce 2017. Česko tak roste pomaleji než Slovensko, Polsko nebo Maďarsko. Naopak německé HDP loni rostlo jen o 1,4 % a v letošním roce by to mělo být ještě méně.

Tempo zvyšování úrokových sazeb bude letos pomalejší. Nespekulujme, jestli to uděláme jednou nebo třikrát, říká guvernér ČNB Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok

Jak je na tom česká ekonomika dnes a co guvernér České národní banky očekává v roce 2019? Bude pokračovat zvyšování úrokových sazeb u hypoték?

„Zpomalení jde z Číny, která dlouhodobě zpomaluje. Do roku 2010 rostla o 10 % ročně. Potom zpomalila na zhruba 7,8 % a teď roste asi o 6,4 %. To je brzda růstu exportu Německa a Česka,“ vysvětluje ekonom a člen rady České národní banky Aleš Michl, který se domnívá, že ekonomiky budou dále zpomalovat, ale nenastane krize.

Německé i české firmy stále investují, přestože právě na investicích se před blížící se recesí šetří jako první. „Firmy masivně investují, a to je dobře. Z toho mi vyplývá, že zažíváme přirozené zpomalení ekonomiky. Pokud nepřijde něco, o čem teď nikdo neví,“ dodává.

Domácnosti by se podle Michla měly připravovat na horší časy a začít více spořit. „Veřejné rozpočty jsou na recesi připraveny dobře. Státní rozpočet byl v posledních třech letech vyrovnaný a rozpočty obcí a krajů byly v přebytku.“

I kdyby šla ekonomika do recese, stát by ji měl nechat v klidu spadnout do decifitu a nedělat aktivistickou politiku.
Aleš Michl

Unie páchá sebevraždu

Podle Michla se na českém hospodářství v průběhu roku dále projeví nižší ekonomický růst Německa, řada firem prý už dnes zaznamenává úbytek objednávek. „Není to tím, že by ekonomika byla v krizi, ale tím, že Evropská unie páchá sebevraždu ve třech bodech,“ zdůrazňuje.

Prvním je brexit, Unie by se prý měla snažit přesvědčit Velkou Británii, aby neodcházela. Michl připomíná dopis někdejšího premiéra Davida Camerona předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi, ve kterém Unii vyčítal přemíru regulací a neschopnost zvládnout migraci nebo uzavírat obchodní dohody se Spojenými státy nebo Čínou.

Druhým bodem je postup Unie proti automobilovému průmyslu v oblasti přísných emisních limitů. „To automobilky motivuje vyrábět elektrická auta, i když se ekonomicky nevyplatí. Unie si myslí, že elektromobily mají nulové emise, ale to není pravda,“ upozorňuje Michl na fakt, že výroba energie není bezemisní.

Jsem pro snižování emisí. Ale nemusíme být ve všem tak strašně přísní.
Aleš Michl

„A třetím bodem je, že energetická politika je úplně mimo. Evropská unie si tím sama zavařuje,“ doplňuje a radí nesvazovat trh a průmysl regulacemi: „Trh si má žít vlastním životem a máte ho jen něžně dolaďovat. Ne se mu moc plést pod nohy.“

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.