Ekonomické sliby na plakátech nejsou fér vůči občanům, shodují se TOP 09 i ODS

12. říjen 2014

Tři politici, kteří zasahovali do volebního dění v Praze, zhodnotili ve volebním speciálu Plusu nejen průběh kampaně a volební výsledky, ale i vyhlídky pro následující jednání se svými partnery.

Hnutí ANO získalo v pražském zastupitelstvu 17 křesel z 65, k většině jich ale potřebuje 33. „Nejsem zastánce těsné většiny," prohlásil v našem vysílání Patrik Nacher z kandidátky hnutí ANO.

Spíše upřednostňuje většinu, o kterou se lze opřít. „Aby to nebylo na jednom, dvou hlasech lidí, kteří mohou změnit názor, a z většiny se stane velmi snadno menšina."

Nedávná vyjádření TOP 09 na adresu ANO o údajném vůdcovském principu celého hnutí Nacher vnímá jako zbytečně podrážděnou reakci. „Nesedí mi to principiálně. TOP 09 je zase postavena na jménu pana Schwarzenberga."

Výsledky jednání hnutí ANO s ČSSD o jejich požadavku jízdného zdarma pro mládež a seniory nechce Nacher předvídat. „Je potřeba se nejprve podívat na hospodaření Prahy, získat rezervy, které tam určitě jsou, a pak rozhodnout, kam je vložit."

Nouza: Překvapila mě poptávka po jednoduchých řešeních

TOP 09 jako druhá nejsilnější strana se 16 mandáty složit většinu chce, ale podle náměstka končícího pražského primátora Jiřího Nouzy je nejen příliš brzo, ale „na tahu je v tuto chvíli ANO." Možnost sestavení alternativní koalice si představit dokáže.

Kritizovaná radniční kampaň „Víte, že..." Tomáše Hudečka podle Nouzy ve volbách TOP 09 neuškodila. "Jakékoli vedení Prahy má právo na to, aby ukázalo, čeho dosáhlo a kam se dál chce dostat."

Náměstek primátora má spíše výhrady ke kampaním politických protivníků. „Překvapila mě poptávka po těch jednoduchých řešeních typu prostě to zařídíme. Nemyslím si, že to je úplně možné.“

„Prioritou nově zvoleného zastupitelstva je uhájit dosavadní přístup, zachovat vizi pro fungování Prahy, a to co se nám podařilo, dostat do programových priorit," shrnul Jiří Nouza.

Jednání ODS s TOP 09 jsou možná, slíbil Svoboda

Občanští demokraté se svými osmi křesly v zastupitelstvu označili ANO za neakceptovatelného partnera. Nejen budoucí směřování v jednáních ODS naznačil volební lídr strany Petr Svoboda.

„Každá strana musí hájit své priority a programové prohlášení, ale také musí umět matematiku. ODS je strana, která má jasný program a čeká, jak se strany s více hlasy budou rozhodovat, a na jaká témata budou diskutovat."

Jednání s TOP 09 si Svoboda představit umí. „Strany se rozcházejí a scházejí, více jde o to, jestli existuje nějaký další průnik vzájemných programů. Jednotlivec nemá být ten, kdo rozhoduje o vztazích mezi dvěma stranami."

„Naše priority jsou stejné: Otevřený magistrát, zabránit vlivu klientelismu a pochybných podnikatelských struktur. Když hovoříme o tom, že je třeba šetřit, je nutné snížit možnost, aby peníze unikaly pryč. Ostatní témata jsou průniková," prohlásil volební lídr ODS.

Proběhlou předvolební kampaň hodnotí podobně jako Jiří Nouza. Její chybou bylo to, že politici slibovali cokoli, aniž by vycházeli z jakýchkoli výpočtů.

„Dát na plakáty ekonomické sliby není fér vůči občanům,“ připomněl Petr Svoboda.

autoři: mam , oci
Spustit audio