Ekonom Zahradník: O inflaci jsme léta nevěděli. Když teď vyskočila k pěti procentům, děsí nás to

24. září 2021

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová řekla, že dopad vysokých cen energií na evropskou ekonomiku může být dlouhodobější než dopad výpadků způsobených pandemií. Ekonomický expert Evropského, hospodářského a sociálního výboru a ekonom České spořitelny Petr Zahradník s tím souhlasí a upozorňuje na tři hlavní faktory: „Za prvé je to odložená spotřeba, která byla vyvolána pandemií – lidé nemohli rok a půl utrácet a teď své peněžní hlasy vrhají zpět na trh.“

„Za druhé pak samotná pandemie. A všechno je to opentleno dvojitou transformací, tedy zelenou a digitální,“ vysvětluje.

Čtěte také

Prakticky dvě desetiletí jsme o inflaci v podstatě nevěděli, připomíná ekonom. „Byla rekordně nízká. A teď, když vyskočila na nějakých pět procent, tak nás to děsí.“ Žádné inflační pasti ale zatím nečelíme, uklidňuje.

Zatímco faktor odložené poptávky podle Zahradníka pomine relativně brzy a s následky pandemie se budeme potýkat pouze v řádu jednotek let, zelený a digitální faktor bude naše životy ovlivňovat dlouho, shrnuje host Interview Plus Lukáše Matošky.

Podporovat špinavou energetiku? Chyba

To, co vidíme dnes a uvidíme i v příštím roce na účtech za energie, je do určité míry vyvoláno mnohonásobným růstem emisních povolenek, jejichž cena má být motivací pro přechod na obnovitelné zdroje energií, vysvětluje ekonom.

Čtěte také

Některé státy Evropské unie se snaží přijít s podpůrnými programy, které by pomohly období růstu cen energií zvládnout těm nejpotřebnějším. Tato strategie rozhodně dává smysl, říká Zahradník, a to jak na úrovni členských států, tak celé Evropské unie.

Dlouhodobá podpora odběratelů „špinavých“ energií by ale byla chyba. „Protože pokud na území daného státu bude pořád existovat vyšší procento znečišťovatelů, tak se cena znečištění bude stále víc prohlubovat a začne to být neudržitelné,“ uzavírá.

Jak se ekonomický expert dívá na riziko utažení evropských kohoutků kvůli střetu zájmů premiéra Andreje Babiše? Poslechněte si celý audiozáznam Interview Plus Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio

Související